„Факта, че всички лидери бяха изключително предпазливи, малко охлади фанфарните

...
„Факта, че всички лидери бяха изключително предпазливи, малко охлади фанфарните
Коментари Харесай

Арман Бабикян: Лидерите от ЕС охладиха фанфарните изявления на Борисов за Западните Балкани

„ Факта, че всички водачи бяха извънредно внимателни, малко охлади фанфарните изказвания на Борисов, на българските управляващи, че надали не ние ще сме тези, които ще менажират процеса и ще дадем мощен подтик напред. В документа даже думата „ членство” не се споменава”, разяснява пред „ Фрог нюз” политическият анализатор пиар Арман Бабикян.
"Неформалната среща сред Западните Балкани и Европейски Съюз даде резултат, само че дали е предстоящият в България и за нашите управляващи, е друга тематика. При нас фокусът беше концентриран върху Западните Балкани, върху ролята на България на Балканския полуостров и по какъв начин ще придвижим съседите си по-бързо до положителни стартови позиции за участие в Европейски Съюз. Това несъмнено не стана. Получихме това, което сериозните анализатори, а не пропагандаторите, чакаха. Имаме един обтекаем документ - декларация, в който без да се загатват даже имената на страните, се даде да се разбере, че имат вероятност за такава посока за Западните Балкани. Че не всички от тях се движат еднообразно бързо. Видя се, че и проблемите им не са решени. Стана ясно, че причините на Борисов за малко население и невисок Брутният вътрешен продукт, който надали ще наклони везните на европейския пазар в каквато и да е посока, са неприемливи за страните от Европейски Съюз. Защото те изрично обявиха, че не желаят импорт на проблеми в страните от съюза. А подобен риск на глава от популацията има, както се изрази Доналд Туск в своето изявление. Видяхме такава проява и през днешния ден в държанието на премиера на Сърбия Александър Вучич и на представителя на Косово. Те направиха безусловно противоположни изявления.
Перспектива просветна пред разногласието за името сред Гърция и Македония. Може би новината ще излезе в средата на годината или пък през септември, само че небосвод има. Алексис Ципрас и Зоран Заев дадоха извънредно топли знаци един към различен, и под диригентската палка на Матю Нимац, Съединени американски щати, може би ще има триумф в тази точка. Разбра се също по този начин, че Черна гора се движи най-стабилно към Европейски Съюз.
Но, обстоятелството, че всички водачи бяха извънредно внимателни, малко охлади фанфарните изказвания на българските управляващи, че надали не ние ще сме тези, които ще менажират процеса и ще дадем мощен подтик напред. В документа даже думата „ членство” не се загатва. Изявлението на Еманюел Макрон през днешния ден, изобщо последните му мнения, започнаха да се трансформират в знакови за Европейската политическа сцена. Донякъде той беше безапелационен и явен за това, че не е податлив да прави компромис с правилата и разпоредбите на Европейски Съюз единствено с цел да реализира някакво уголемение. Както и да се твърди, че това семейство живее добре, в случай, че разпоредбите в него са нарушени. В някаква степен неговото изявление бе и рецензия към мудния, слабоподвижен, прекомерно богат, само че не ефикасен като механизъм Европейски Съюз. Така че това изявление е неверно да се чете единствено като рецензия към искащите страни да се причислят към съюза. В огромна степен речта му бе ориентирана против старите държави-членки, които не намират задоволително ефикасен ключ да трансфорат Европейски Съюз в световен състезател в международната политика. Очевидно задачата на Макрон е да трансформира съюза в състезател, който е в задоволително добра кондиция. Рекламата за България като хазаин на тази среща беше задоволителна, в случай че се гледа трезво и умерено на това. Всички бравурни изявления, които предшестваха срещата, бяха изместени от в действителност сериозните тематики за Европейски Съюз – излизането на Съединени американски щати от съглашението с Иран, ръба на комерсиалната война до която се стигна сред щатите и Европейски Съюз. Заглавието, което България се опита да постави като лента на тази среща в София, по тежест действително е на 3-то или 4-то място ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР