“Факт е, че снощи гръмна една голяма политическа бомба. Рухна

...
“Факт е, че снощи гръмна една голяма политическа бомба. Рухна
Коментари Харесай

Доц. Иво Инджов: Рухна митът за недосегаемостта на определени хора



“Факт е, че нощес гръмна една огромна политическа бомба. Рухна митът за недосегаемостта на избрани хора “ – сподели в предаването “Нашият ден “ на БНР доцент Иво Инджов:

“Тази нощ имаше арест на някогашен български министър-председател и доколкото ми е известно към този миг, на други двама висши функционери на ГЕРБ. Да напомня, че единственият някогашен министър-председател, който е бил задържан в най-новата история на България, е Андрей Луканов. През 1992 година за малко в следствения арест е бил и Тодор Живков. “

Някои адвокати, като юрист Михаил Емеджиев, позволяват, че е налице и фактическо обвиняване против Борисов , което ще стане ясно в границите на днешния ден.

От тук насетне Министерството на вътрешните работи дължи доста по-голяма изясненост както на засегнатите страни в тези арести, по този начин и на медиите и цялата българска общност, с цел да не следим още веднъж тъжния преход на българския филм в битка с престъпността – “Ние ги хващаме, те ги пускат “.

Не позволявам, че става въпрос за политически арест . Няма данни той да е бил разпореден от министър-председателя, само че когато става въпрос за арест на някогашен министър-председател и водач на най-голямата опозиционна партия, човек, който е определял повече от 10 години главните насоки в развиването на политиката в България, постоянно подобен арест има и политически измерения, тълкувания и последствия.

Неясноти към оповестяването на ареста

“Не съм специалист, само че когато служители на реда правят обиск в даден дом  това би могло да бъде еднакво и на арест , може карцерът да е осъществен тогава, а не когато е отведено лицето към този момент в Дирекцията на Националната полиция. Адвокат Михаил Екимджиев споделя, че е смущаващо, че е бил разгласен и карцерът на Менда Стоянова, а тя е разговаряла с него. “

Сигнал на БОЕЦ

“Ако върнем обратно лентата, през декември месец предходната година БОЕЦ фактически подадоха подобен сигнал до Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата. Правеше се обосновано съмнение за съществуването на кюлчета злато и пачки в онази митична фотография от спалнята на Бойко Борисов .

Тук огромният дебитор е Прокуратурата , тя не свърши съвсем нищо, с цел да се обясни този случай, който се трансформира в един от главните сюжети в българския политически живот.

Многократно от Министерство на вътрешните работи последните месеци, в това число министър Бойко Рашков, са заявявали, че не могат да разчитат на съдействието на Прокуратурата. Много авторитетни разбори пък, които наблюдават взаимоотношенията сред двете институции, виждат Прокуратурата като едва звено в битката с корупцията по-висшите етажи на властта . Неслучайно има огромен политически напън и се подхващат съответни дейности за смяна на модела на Прокуратурата и първоначално за премахване от поста на основния прокурор. "

Има ли съзнателно изместване на фокуса?

“Според мен фокусът не се измества. Полицията работи тогава, когато са се събрали задоволително доказателства. Най-активните сигнали са подавани в последните няколко месеца, не може незабавно да се работи въз основа на един сигнал, само че е реалност, че има съвпадане сред ареста на Борисов и висши функционери на ГЕРБ и идното посещаване на министъра на защитата на Съединени американски щати и спекулациите, че върху България се оказва напън да даде зенитно-ракетни системи на Украйна.

България би трябвало да има една доста по-категорична позиция във връзка с Украйна , въпреки че тя я поддържа морално и с филантропична помощ, формалната българска позиция поддържа и глобите против Русия, само че има и разнобой в ръководещата коалиция.

Би било доста добре, в случай че дипломацията и натискът на антивоенното придвижване в Европа и в Русия дадат резултат и войната се приключи, в резултат на тези фактори. Но до момента в който съветската войска, която превъзхожда неведнъж украинската с въоръжение и цифров състав, напредва и бомбардира градове, до момента в който умират почтени хора, Украйна би трябвало някак да се отбранява, тъй че е изцяло морално и законно да окажем и въоръжена помощ , стига да не става въпрос за нападателни оръжия като изтребители . "



Посещението на Кьовеши и арестите

“На пръв взор наподобява, че има връзка сред двете, защото в първото прессъобщение, което изпратиха от Министерство на вътрешните работи до медиите, ставаше въпрос, че тези арести се вършат в светлината на тези 120 случая за корист с евросредства .

Не чакам всеобщи манифестации в поддръжка на Борисов. Реалистично е да чакаме политическа готовност на ГЕРБ. Възможно е и много хора от ГЕРБ да стартират да се преориентират към по-печеливши планове . “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР