Facebook ще спре системата си за лицево разпознаване на хората

...
Facebook ще спре системата си за лицево разпознаване на хората
Коментари Харесай

Промените продължават. Facebook спира софтуера си за лицево разпознаване

Фейсбук ще спре системата си за лицево различаване на хората в оповестени фотоси и видеоклипове и ще изтрие самостоятелните отпечатъци за различаване на лицата на над 1 милиарда души поради възходящи паники към технологията, оповестиха от компанията.

Джером Песенти, вицепрезидент по изкуствен интелект за новата компания майка на Фейсбук – Meta, уточни, че преди да вземат решението, са пробвали да претеглят позитивните случаи на потребление на технологията " против възходящите публични опасения, изключително откакто регулаторите към момента не са излезли с ясни правила " за сходни технологии.

Динамичните събития към Фейсбук текат още от миналата седмица, когато компанията разгласи новото си име - Meta. Промяната ще помогне на компанията да се концентрира върху построяването на технологии, свързани с новите благоприятни условия на интернет за така наречен метавселена. Идеята за метавселената е компанията да предлага онлайн виртуален свят, в който след време всеки консуматор ще може да комуникира, работи, пазари, да се забавлява благодарение на очила за виртуална действителност (VR) и добавена действителност (AR).

Компанията също по този начин мина и през евентуално най-голямата си пиар рецесия към днешна дата, откакто някогашният ѝ чиновник Франсис Хоугън изнесе документи, които демонстрираха, че обществената мрежа е знаела за вредата, която предизвикват нейните артикули и постоянно е правила малко или нищо за превъзмогването им. Бившата служителка твърди, че логаритмите на платформата дават приоритет на изявленията, които " предизвикват, притеглят и задържат потребителите ". В множеството случаи обаче това са изявленията, които са провокативни яд, ненавист, омерзение и отрицателни страсти у потребителите. Всъщност Фейсбук способства за " епидемията от онлайн принуждение ", твърди още тя.

Над една трета от дневните консуматори на Фейсбук употребяват функционалността за лицево различаване в обществената мрежа. Това са към 640 милиона индивида.

Фейсбук започва своето " лицево различаване " преди повече от десетилетие, само че последователно улесни отказването от функционалността под напора на контролните органи и правосъдни каузи.

През 2019 година Фейсбук спря автоматизираното различаване на хора в фотосите и предложи потребителите ѝ сами да се " отбелязват ", като имат опция да избират дали изобщо да се възползват от тази функционалност.

Сегашното решение на Фейсбук да спре изобщо тази система " е един добър образец за продуктови решения, които са положителни и за потребителите и за компанията ", сподели Кристен Мартин, професор по софтуерна нравственос от Университета Нотр Дам. Тя добави, че тази смяна демонстрира също по този начин силата на обществото и регулаторния напън, откогато системата за лицево различаване е мотив за периодически рецензии през последните 10 години.

Meta наподобява ще търси нови благоприятни условия за идентифициране на хората. Отговарящият за изкуствения разсъдък в компанията ДжеромПесенти уточни, че тя ще " избяга " от необятната идентификация и ще се насочи към по-тесни форми на персонално засвидетелствуване ".

" Лицевото различаване може да бъде скъпо, когато технологията работи единствено на личните устройства на хората и разпознаването на " съответните консуматори е налично единствено за самите тях ", уточни той.

" Методът за лицево различаване на устройството, който не изисква връзка с външен сървър, най-често се употребява през днешния ден в системите, употребявани за отключване на смарт телефони ", посочи специалистът.

Потребителите на Apple употребяват този вид технология, с цел да отключат телефоните си посредством лицево различаване.

Изследователи и деятели от години повдигат въпроси към софтуера за лицево различаване, базирайки се на проучвания, че той минава етичните граници за раса, пол и възраст. Едно от опасенията е, че технологията може погрешно да разпознава хора с по-тъмна кожа.

Друг проблем с лицевото различаване е, че с цел да го употребяват, фирмите са създали неповторим лицев отпечатък на голям брой хора - постоянно без да желаят тяхно позволение и по метод, който може да се употребява за следене на хора, сподели Нейтън Уеслър от Американския съюз на гражданските свободи, който се бори против Фейсбук и други огромни софтуерни компании.

Фейсбук се оказа от " другата страна на монетата " през предходната година, когато изиска от стартъпа за лицево различаване ClearviewAI, който работи с полицията, да спре да събира фотоси на консуматори от Фейсбук и от Instagram, с цел да разпознава хората от тях.

Тревогите в допълнение набъбнаха поради информациите за обширната система за видеонаблюдение на китайското държавно управление, която се употребява в район, където живее най-вече мюсюлманските етнически малцинства в Китай.

Огромната база данни на Фейсбук от фотоси, споделяни сред потребителите ѝ, я трансформира в мотор за развиването на компютърната визия и развиването на изкуствения разсъдък. Сега доста от тези проучвателен екипи са ориентирани към упоритостите на Meta за развиване на технологията за разширена действителност, в която компанията планува бъдещите консуматори да си слагат очила, с цел да слеят в едно виртуалния и физическия свят. Тези технологии от своя страна обаче биха могли да провокират нови опасения по отношение на това по какъв начин се събират и наблюдават биометричните данни на хората.

Успоредно с това, Фейсбук не обезпечава ясни отговори на въпроса по какъв начин ще удостовери пред потребителите, че данните от техните фотоси са изтрити и какво компанията ще прави с главната си технология за лицево различаване.

Говорителят на компанията Джейсън Грос уточни в имейл, че шаблоните за лицево различаване на потребителите ще бъдат изтрити, в случай че тяхната функционалност за лицево различаване е задействана и че процесът по заличаване ще завърши в околните седмици. Предстои и изключване на съставените елементи от системата за настройки за лицево различаване.

Новото отношение на Меta към лицевото различаване следва решенията на други американски софтуерни колоси като Amazon, Microsoft и IBM от предходната година, да прекратят или преустановят продажбите си на програмен продукт за лицево различаване на полицията, базирайки се на опасения за подправени идентификации и расова неправда.

Най-малко 7 щата и редица градове в Съединени американски щати са лимитирали потреблението на технологията поради боязън за тъпчене на гражданските прави, расови предубеждения и други

Практиките на Фейсбук за сканиране на лица също по този начин докараха през 2019-а година санкция за компанията от 5 милиарда $, наложена от Федералната комисия по търговията. След глобата Фейсбук се ангажира да ясно да известява потребителите преди техните фотоси и видеа да са обект на лицево различаване.

По-рано тази година компанията се съгласи да заплати 650 милиона $ по дело от 2015 година, за което се твърди, че е нарушила закона за дискретност на Илинойс, когато е употребила маркиране на фотоси без позволение на потребителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР