Ейми и Ано са еднояйчни близначки, но малко след раждането

...
Ейми и Ано са еднояйчни близначки, но малко след раждането
Коментари Харесай

Продани при раждането си близначки, се събраха след години!

Ейми и Ано са еднояйчни близначки, само че малко след раждането си са отнети от майка си и продадени на разнообразни фамилии. Години по-късно те се откриват инцидентно с помощта на телевизионно шоу за гении и видеоклип в TikTok. Когато изследват предишното си, схващат, че са измежду хилядите бебета в Грузия, откраднати и продадени от лечебни заведения. 

Историята за това по какъв начин двете сестри се откриват една друга стартира, когато са на 12 години. Ейми Хвития е в къщата на кръстницата си край Черно море и гледа обичаното си телевизионно предаване " Грузия търси гений ". Там едно момиче танцува и наподобява тъкмо като нея - напряко идентична.

 
" Всички се обаждаха на майка ми и я питаха: " Защо Ейми танцува под друго име? ", споделя тя. Ейми загатва за това на фамилията си, само че те не му обръщат внимание. " Всеки си има двойник ", дава отговор майка ѝ.

Седем години по-късно, през ноември 2021 година, Ейми разгласява в TikTok видеоклип, на който е със синя коса и си пробива веждата. На 320 км. от нея, в столицата на Грузия Тбилиси, 19-годишната Ано Сартания, получила видеото от другар, който считал, че двете девойки си наподобяват. 

Ано се пробвала да открие момичето в интернет, само че не съумява, по тази причина споделила видеото в университетската група в WhatsApp, с цел да види дали някой може да помогне. Някой, който познавал Ейми, видял известието и ги свързал във Фейсбук.

 
Ейми незабавно схванала, че Ано е момичето, което видяла преди години в Джорджия.  " Търся те от толкоз дълго време! ", написа тя. " Аз също ", отговори Ано.

През идващите няколко дни двете откриват, че имат доста общи неща, само че не всички от тях имат смисъл, предава BBC. И двете са от родилния дом " Киртски " в Западна Грузия, който към този момент не съществува, само че съгласно актовете им за раждане рождените им дни се разграничават с няколко седмици.

Няма по какъв начин да бъдат близначки, само че имат прекалено много сходства - харесват една и съща музика, обичат да танцуват и даже имат идентична прическа. Впоследствие откриват, че имат едно и също генетично заболяване - костно болестно изменение, наречено дисплазия.

 
Момичетата се уговарят да се срещнат в Тбилиси.  " Беше като да гледаш в огледало, безусловно същото лице, безусловно същия глас. Аз съм тя и тя е аз ", споделя Ейми. Тя споделя, че тогава се убедили, че са близначки. Те вземат решение да се изправят пред фамилиите си и за първи път научават истината - били са осиновени поотделно, с разлика от няколко седмици през 2002 година

Като се разровили по-дълбоко, близначките открили, че данните в формалните им актове за раждане, в това число датата на раждане, са неверни.

Майката на Ейми е била неспособна да има деца. Неин другар й споделил, че в местната болница има нежелано бебе. Тя трябвало да заплати на лекарите, само че можела да го вземе у дома и да го отгледа като свое. Майката на Ано споделя същата история.

Нито едно от фамилиите на осиновителите не е предполагало, че девойките са близначки. И макар, че са платили доста пари, с цел да осиновят дъщерите си, те споделят, че не са знаели, че това е нелегално. Близначките не можели да не се запитат дали биологичните им родители не са ги продали за облага.

Ейми разкрила група във Фейсбук, отдадена на събирането на грузински фамилии с деца, за които се допуска, че са били нелегално осиновени при раждането им. Там споделила тяхната история. Отговорила ѝ млада жена от Германия, която споделила, че майка ѝ е родила близначки в родилния дом в Киртски през 2002 година и че оттова ѝ споделили, че са умряли, само че в този момент дамата има известни подозрения. ДНК тестванията разкриват, че момичето от групата във Фейсбук е тяхна сестра и живее с биологичната им майка Аза в Германия.

По-късно близначките описват, че Аза обяснила, че след раждането се е разболяла и изпаднала в кома. Когато се събудила, лекарите й споделили, че малко след раждането на бебетата, те са умряли.

В групата във Фейсбук, която близначките са употребявали, има безчет изявления от майки, които споделят същата история - от лечебните заведения им казвали, че бебетата им са умряли. Но по-късно откриват, че гибелта не е записана и децата може да са към момента живи. Други постове са от деца като Ейми и Ано, които търсят биологичните си родители.

Групата има повече от 230 000 членове и дружно с достъпа до уеб страници за ДНК разбулва една тъмна глава от историята на Грузия. Тя е основана от журналистката Тамуна Мусеридзе през 2021 година, откакто тя открива, че е осиновена. 

Журналистката основава групата, с цел да търси личното си семейство, само че в последна сметка разкрива скандал за трафик на бебета, който визира десетки хиляди хора и продължава десетилетия.  " Мащабът е немислим, към 100 000 бебета са били откраднати. Това е било редовно ", споделя тя.

Тамуна изяснява, че е пресметнала тази цифра, като е преброила броя на хората, които са се свързали с нея, и го е комбинирала с времевата рамка и разпространяването на случаите в цялата страна.

Журналистката споделя, че доста родители са ѝ разказали, че когато са поискали да видят телата на мъртвите си бебета им е било казано, че те към този момент са заровени на територията на болничното заведение. Тогава тя научила, че гробищата в грузинските лечебни заведения в никакъв случай не са съществували. В други случаи на родителите се показвали мъртви бебета, които били замразени в моргата.

Тамуна споделя, че пазаруването на дете е било скъпо - равностойно на една годишна заплата. Тя открива, че някои деца са осиновени в задгранични фамилии в Съединени американски щати, Канада, Кипър, Русия и Украйна.

През 2005 година Грузия трансформира законодателството си в региона на осиновяването, а през 2006 година ускорява законите за битка с трафика на хора, което затруднява противозаконните осиновявания.

През 2022 година грузинското държавно управление стартира следствие на трафика на деца в предишното. То съобщи пред BBC, че е разговаряло с повече от 40 души, само че случаите са били " доста остарели и историческите данни са били изгубени ", написа 24 часа.

Тамуна споделя, че е споделила информация, само че държавното управление не е споделило по кое време ще разгласява отчета си. То е направило най-малко четири опита да стигне до дъното на случилото се. Те включват следствие през 2003 година на интернационален трафик на деца, което довежда до редица арести, само че малко информация е оповестена обществено. А през 2015 година, след друго следствие, грузинските медии оповестяват, че генералният шеф на родилния дом в Рустави Александре Баравкови е бил задържан, само че е бил оневинен и върнат на работа.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР