Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се

...
Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се
Коментари Харесай

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат "златни"

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат „ златни “. Държавните горски стопанства, които би трябвало да обезпечат дървесината, ще би трябвало да наемат частни компании за сечта и за превоза на дървата . Процедурите лишават време и може да се окаже, че до началото на отоплителния сезон държавните дърва за огрев за обществено слабите няма да стигнат до домовете на хората. Каква е обстановката за региона на Велико Търново инспекция направи кореспондентът ни Здравка Маслянкова. 
През февруари тази година вицепремиерът Корнелия Нинова и земеделският министър Иван Иванов   оповестиха, че страната влиза непосредствено в пазара на дървесина и цената ще падне, тъй като страната стартира да сече в държавната гора и да продава непосредствено на жителите .  

Четири месеца по-късно заричане, обстановката с евтините дърва за бедните за региона на Велико Търново е в областта на пожеланията, които се оказва, че мъчно ще се осъществен, тъй като държавното горско стопанство „ Болярка “ няма нито секачи, нито камиони , с които да обезпечи и достави дървата за огрев от държавните гори.  В средата на юни от горското стопанство изпращат писмо до Община Велико Търново. 



„ Самото писмо ме смути много, първо горското стопанство ни оповестява на община Велико Търново, че е заделило 1000 кубика дърва, което, може би, ще стигне за 30 семейства , съгласно мен, в случай че се отопляват единствено на дърва. От общината се изисква да направи заверени описи по обитаеми места и да разпределим посоченото количество по семейства. Следващото нещо, което е доста притеснително, е: „ Разходите за товарене, превозване и разтоварване на дървата за огрев от краткотраен горски склад до адреса за доставка са за сметка на жителите “. Нищо от това, което беше дадено от Корнелия Нинова няма да се случи “, коментира заместник-кметът по филантропичните действия на Велико Търново Нейко Генчев.  

Няма несъгласие със законодателството, че разноските по превоза на дървата са за сметка на жителите, разясни шефът на Държавното горско стопанство „ Болярка “ инж. Никола Воденичаров и добави, че за Велико Търново държавни дърва за огрев за бедните в този момент се дават за първи път, само че те не са евтини

„ Предходните години не са давани такива количества дърва по този метод - посредством информативни писма до общините и искане от тяхна страна да се дават заверени описи на лица, които могат да получат дърва за огрев. Аз не бих ги нарекъл тъкмо евтини. Те са на цени, които са близки до пазарните , просто горското стопанство не осъществя облага от тях, която примерно би осъществила някоя частна компания, добивайки дървесина от гора, без значение от собствеността ѝ “.  

 инж. Никола Воденичаров

Държавното горско стопанство „ Болярка “ е изпратило писма за по 200 пространствени кубически метра дърва за огрев за общините Павликени и Сухиндол и за 400 пространствени кубически метра за община Полски Тръмбеш. Всяко от четирите сечища за общо 1800 кубика дърва ще е на територията на всяка от общините, като за Велико Търново е в държавната гора на село Войнежа в Прохода на Републиката. 

„ Възниква въпросът като извадим дърводобивните компании, т.е. изедниците , както бяха наречени тогава, които разполагат със профилирана техника и с хора за тази активност, кой ще прави тази активност , откакто нито едно от горските 17 стопанства в България не разполагат с такава техника “, посочи зам.-кметът Генчев. 

 Снимка: БГНЕС За добива на дървата за огрев в държавните гори следва да бъде оповестена процедура към частни компании за дърводобив .  

„ Аз персонално се надявам да намерим, защото ще заложим по-високи цени за рандеман на дървесина, в сравнение с са залагани все още. Няма да оскъпи дървата. Цената, която сме показали, ще остане такава, каквато сме показали в писмата – 62 лева с Данък добавена стойност. Правя значимото конкретизиране, че дървата ще се намират, в случай че бъдат добити, за което мощно се надявам, наоколо до гората на краткотраен горски склад “, разясни инж. Воденичаров. 

Разходите за сечта ще бъдат поети от горското стопанство , зависят от това дали гората е равнинна или в мощно пресечена високопланинска околност, като осреднено разходът за рандеман ще е по 30 лв. за тримерен кубик, сподели още инж. Воденичаров. 

До 30 юни общините би трябвало да изпратят описите на бедните , които ще имат право на дървата по 62 лева, само че от сечището. Вариантите за превоз отново подлежат на договаряне и нова поръчка. 

„ Би могло след приемане на описите и изясненост къде ще бъдат ориентирани тези количества, може да се направи процедура да се търси реализатор, който да транспортира дървата , само че без съответни обитаеми места процедурата не може да се разгласи, тъй като няма ясни параметри. Ще оскъпи дървата, няма по какъв начин , има превоз на тази дървесина “, сподели Воденичаров. 

Най-отдалечените села на община Велико Търново са на повече от 50-60 километра от сечището и бъдещия краткотраен склад в горите в Прохода на Републиката, а със сегашните цени на дизела, дървата за огрев на бедните за Ресен, Никюп, Русаля, Емен и други села ще излязат безусловно златни.  

 Нейко Генчев

Вариант е общините да поемат превоза на дървата от сечището до селата , само че това на този стадий няма по какъв начин да се случи, разяснява заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев: 

„ Със сигурност общината не разполага с такава високопроходима техника. Със сигурност отново ще би трябвало да употребяваме услугите на дърводобивните предприятия, това ще се наложи да направи и държавното стопанство, макар обещанията. Вече излиза въпросът на каква цена ще се случи всичко това. Единственият метод ние да помогнем на хората е да търсим някакви финансови запаси, което е доста мъчно в този миг, сред страната и общините сега връзките не са от най-хубавите “.  



За Велико Търново ще се секат габър, цер, бук от горите на Войнежа. С оповестяването на процедурата за дърводобив, в случай че се явят претенденти, и с последващата действителна сеч, метровите дърва ще са на краткотраен склад до гората не по-рано от края на август. За Павликени, Полски Тръмбеш и Сухиндол ще се доставят акациеви дърва. Там дърводобивът ще стартира, съгласно държавните условия, след 1 септември.  

Не осигуряваме евтини дърва , осигуряваме допустима и сигурна доставка на дърва за огрев в изискванията на дефицит на дървесина , безапелационен е шефът на ДГС „ Болярка “ инж. Никола Воденичаров. 

Дърва за огрев няма и по частните бази в района. Правят се описи, чака се със седмици, а цената към този момент е с 50% по-висока и стигна 150 лева за кубик нарязани и нацепени дърва. 
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР