Еврозоната трябва да има единен бюджет до 2021 година, за

...
Еврозоната трябва да има единен бюджет до 2021 година, за
Коментари Харесай

Франция и Германия поискаха общ бюджет на еврозоната до 2021 г.

Еврозоната би трябвало да има обединен бюджет до 2021 година, с цел да може с финансовата си мощност да поема икономическите шокове, обявиха министрите на финансите на Франция и Германия в понеделник, написа "Политико ".

Бруно Льо Мер и Олаф Шолц показаха вяра за общо френско-германско предложение за общ бюджет на еврозоната пред своите сътрудници в Брюксел на изключителната среща на 27-те финансови министри от страните-членки на Европейския съюз, отбелязва изданието.

"Искаме бюджетът да влезе в действие до 2021 година ", съобщи френският финансов министър пред публицистите след срещата. Той ще помогне за "насърчаване на по-голямо доближаване " и ще има "стабилизираща функционалност ", а също така ще може да поема неочаквани стопански шокове, добави той.

Бюджетът на еврозоната ще бъде особено за страните, употребяващи единната валута, само че ще съществува в границите на бюджета на Европейски Съюз.

Някои страни обаче, призна Шолц, би трябвало да бъдат уверени да одобряват предлагането.

"Някои от тях задават въпроси като "каква е добавената стойност от това? " - съобщи немският политик. Но "в последна сметка ще намерим решение, което да бъде подкрепено от всички други ".

Преди срещата на еврогрупата министърът на финансите на Нидерландия Упке Хьокстра съобщи, "че потребността от подобен бюджет въобще не е безапелационна ".

Попитан за коментара на холандците, Льо Мер уточни, че е поканил Хьокстра да "обсъдят предлагането по-подробно ".

Срещата в понеделник бе подготовка за идващото събиране на Еврогрупата през идващите две седмици. Тогава финансовите министри би трябвало да се спогодят за стопански защитни ограничения, които са подготвени да вкарат за еврозоната.

Държавните глави на страните-членки ще би трябвало да вземат дефинитивно решение на среща на върха в средата на декември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР