Еврозоната одобри отпускането на 800 милиона евро в рамките на

...
Еврозоната одобри отпускането на 800 милиона евро в рамките на
Коментари Харесай

ЕС отпусна 800 млн. евро за просрочени задължения на Гърция

Еврозоната утвърди отпущането на 800 милиона евро в границите на проекта за подкрепяне на Гърция, с цел да почисти тя свои просрочени отговорности, съобщи Франс прес, като се базира на официално съобщение на Европейския стабилизационен механизъм.

"Управителният съвет на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който упражнява надзор над заемите, отпускани от еврозоната на Гърция, упълномощи деблокирането на 800 млн. евро за Гърция, с цел да може тя да покрие свои просрочени отговорности ", уточни в официалното съобщение си ЕСМ.

Управляващият шеф на ЕСМ Клаус Реглинг приветства напъните, положени от държавното управление на премиера Алексис Ципрас за покриване на забавени държавни заплащания.

"Намаляването на размера на просрочените отговорности в последните месеци значи, че Гърция е надминала набелязаните в програмата цели и това би трябвало да се отрази позитивно на стопанската система на страната ", означи в официалното съобщение Реглинг.

"Този нов позитивен стадий е разследване от оценката на постигнатия от Гърция прогрес в изчистването на просрочените отговорности. Това демонстрира за следващ път, че Гърция съблюдава отговорностите си ", съобщи европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Според него страните от еврозоната се надяват да приключат бързо идващия обзор на осъществените от Гърция промени, тъй че програмата да приключи до лятото на 2018 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР