Еврозоната изненадващо надмина очакванията за икономическото си представяне през последното

...
Еврозоната изненадващо надмина очакванията за икономическото си представяне през последното
Коментари Харесай

Еврозоната изненада с висок растеж, но пазарите не са във възторг

Еврозоната изненадващо надмина упованията за икономическото си показване през последното тримесечие на 2022 година и успокои ненапълно страховете за рецесията. Предварителните данни на европейската статистическа работа Евростат демонстрират напредък в края на годината с 0.1% на тримесечна база и с 1.9% на годишна.

Икономистите, интервюирани от Reuters, чакаха стесняване от 0.1% по отношение на третото тримесечие, позитивният резултат в този момент дава вяра, че валутният съюз ще избегне рецесията въпреки двуцифрената инфлация и войната в Украйна.

За съпоставяне, през третото тримесечие еврозоната регистрира растеж от 0.3%, т.е. забавянето на разширението на стопанската система въпреки всичко е налице.

Икономиката на Европейския съюз пък е стагнирала през последното тримесечие.

Първоначалните оценки сочат, че Брутният вътрешен продукт на Блока за цялата 2022 година се е разширил с 3.6% на годишна база, а на еврозоната – с 3.5%.

Регионът беше подложен на забележителен напън след нахлуването на Русия в Украйна, защото високите разноски за храна и сила усложниха така и така затруднените вериги на доставки. Миналата година икономисти предизвестиха, че валутният съюз от към този момент 20 страни може би е напът да навлезе в криза. Цените на силата обаче се охладиха през втората половина на 2022 година, което донесе известно облекчение.

Две от най-големите европейски стопански системи – Франция и Испания – означават агресия, само че брутният вътрешен артикул на Германия – най-големият търговски сътрудник на българия – се свива и в този момент анализаторите чакат Берлин да изпадне в криза.
Германия даде знак, че навлиза в криза
Икономиките на Австрия и Швеция също се свиват – надлежно с 0.7 и 0.6%.
Пазарите не са във екстаз
Въпреки по-доброто показване на стопанската система на еврозоната забавянето на растежа е налице и не се приема добре от пазарите. Паневропейският показател Stoxx 600 разшири загубите си от днешната комерсиална сесия до 0.9% след публикуването на данните. 

Сред европейските акции множеството браншове са надолу, като добивната промишленост води загубите с 2%. Единствено банковият подиндекс се увеличи, въпреки и минимално с 0.2%, откакто резултатите на UniCredit и UBS надминаха прогнозите.

Пазарите са в очакване на решението на Европейската централна банка за смяна в равнището на лихвените проценти. По всяка възможност ЕЦБ ще увеличи главната рента с 0.25 или 0.5 пункта.
ЕЦБ ще продължи с повдигането на лихвите, само че докога?  Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиневропейска стопанска система икономика на Еврозоната еврозона напредък на еврозоната Брутният вътрешен продукт криза рецесия в Европейски Съюз ПоследниНай-четениБюджет и финанси 20 Еврозоната изненада с висок напредък, само че пазарите не са във екстаз Компании 92 БДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева Енергетика 228 За първи път в Европа силата от слънце и вятър надмина газовата Финанси 388 Българска народна банка чака хората да свият потреблението и да натрупат повече депозити Политика 448 Тол ръководството още веднъж е с нов шеф Пазари 288 Големите риби се пробудиха: Идва ли краят на криптозимата? Политика 2138 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Компании 248 Байдън отрязва изцяло достъпа на Huawei до американски съставни елементи Политика 624 Депутатите незабавно одобриха в комисия измененията в тол системата Компании 312 Apple пуска сгъваем iPad през 2024 година? Накратко 11877 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 8826 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 5922 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Индустрии 4244 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 3563 Германия даде знак, че навлиза в криза Енергетика 3047 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Бюджет и финанси 2795 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Политика 2138 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Бюджет и финанси 2078 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Автомобили 1848 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР