Еврото навлиза в територията на щатския долар като предпочитана валута

...
Еврото навлиза в територията на щатския долар като предпочитана валута
Коментари Харесай

Еврото, което никой не иска за актив

Еврото навлиза в територията на щатския $ като желана валута за заеми в международен мащаб. Което не значи, че който и да било желае да я има и в портфейла си, твърди в разбор за клиентите шефът на валутните изследвания на "Дойче банк " - Джордж Саравелос. В резултат "никой не желае да държи евро в наличност като актив. Но всеки го избира като пасив " и в следствие единната валута на еврозоната "се постанова като новия световен източник на ликвидност на интернационалната финансова система, постепенно замествайки $ ", разяснява Саравелос.

Еврото все по-често се употребява в областта на интернационалното кредитиране, на междубанковото финансиране и в трансграничните валутни покупко-продажби carry trades. (Бел. ред. - Да напомним, че при тях търговците теглят заеми в нисколихвени валути и влагат парите в други парични единици с по-високи лихвени проценти или в други активи с по-солидни приходи - скица, която работи добре когато пазарните съмнения са ниски.) Това оказва помощ за намаление на цената на еврото в интервали на засилен вкус към риска, само че може да докара до повишение на размаха на съмненията и до повишаване на валутата при завръщане на страха от рискови мероприятия.

Финансираните от евро интервенции carry trades са донесли положителни приходи на 20 от 23-е валути на разрастващите се пазари, които следи организация "Блумбърг ", до момента в който едвам 10 са печеливши при доларовото кредитиране.

Най-висока рентабилност от началото на годината до момента има от "скъсяването " на еврото към аржентинското песо - 24.5%, следвано от съветската рубла - 20.7%, турската лира - 16.5%, тайландския бат - 13.4%, индонезийската рупия - 12.6%, мексиканското песо - 12.4% и филипинското песо - 11.9 %. Трите губещи валути от покупко-продажбите carry trades с присъединяване на еврото са южнокорейският вон - с минус 1.3% рентабилност от началото на годината до момента, унгарският форинт - с минус 2.8% и чилийското песо - с минус 8.9 %.

Саравелос твърди, че отливът на капитали, основаващи се на увеличената приложимост на еврото като валута за финансиране на отговорностите потиска котировките на единната европейска валута, когато апетитът за риск нараства. Според него, в случай че този фактор не съществуваше, еврото би трябвало да е поскъпнало към зелените пари и да се търгува наоколо до 1.40 щ. $ през последните две години. В късната следобедна търговия в Европа на 5 декември котировките бяха 1.1092 $ за едно евро.

Еврото е изгубило над 3% от пазарната си оценка през тази година, а размахът на съмненията му към щатския $ потъна до рекордно ниски стойности през ноември. Липсата на пазарни обрати са отдава на стабилната парична политика и вероятност на Европейската централна банка и на Федералния запас, както и на замиращия боязън от криза.

Последните пет работни дни на ноември бяха "най-заспалите " за единната европейска валута от въвеждането й до наши дни. Разликата сред най-високата и най-ниската й стойност към американския $ бе едвам 0.38% - най-скромен от януари 1999-а, сочат данни на Refinitiv. Макар че този интервал съответства със седмицата на благодарността в Съединени американски щати, която по предписание е спокойна за валутите, тъй като търговците от Уолстрийт се отдават на "пуешки " пиршества и на отдих, този път неналичието на интензивност е отражение на тазгодишната наклонност на съвсем отсъстващи придвижвания на няколко съществени валути. Шест от 20-е най-кротки за валутните пазари седмични интервали в историята са се случили през 2019-а.

Двойката евро/долар е най-активно търгуваната на валутния пазар със среднодневния си оборот от 1.6 трлн. щ. $ - 24% от общия размер изтъргувани валути, сочат данни на Банката за интернационалните разплащания. Диапазонът на търговия на единната европейска валута през тази година е бил 1.0877-1.1570 щ. $ - най-тесен в процентно изражение в историята на валутата. Подобно е ситуацията и при търговията на варианти, където вложителите се застраховат против спекулации за валутните придвижвания. Очакванията за размаха на съмненията на еврото през този месец са най-ниски в исторически проект, пресмятат специалисти на "Блумбърг ".

По оценка на анализатори на "Комерцбан " пазарът може да бъде изтръгнат от летаргията единствено при непредвидена ескалация на търговски спор сред Пекин и Вашингтон.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР