Еврото направи трети опит за последните две седмици да се

...
Еврото направи трети опит за последните две седмици да се
Коментари Харесай

Скъпото евро не е по вкуса на ЕЦБ

Еврото направи трети опит за последните две седмици да се задържи над 1.19 щ. $ и даже съумя за малко да допре 1.2011 $ (най-високата котировка от май 2018-а). Това стана на 1 септември,а след това за следващ път бързо се върна под 1.19 $.

Инвеститорите градят позиции в единната европейска валута от месеци и тя е с 12% над мартнеския си най-малко - от 1.0636 щ. $. Подкрепата за еврото идва от мощния отговор на Европейския съюз на болестта от ковид, а решението на Федералния запас да ореже лихвите до нула % и да инжектира големи количества ликвидност заличи преимуществата на по-високата рентабилност на щатските облигации, деноминирани в зелени пари.

Поредният несполучлив взлом на еврото се отдава на разнообразни аргументи - просто тъй като работата на анализаторите е да "диагностицират " протичащото се. Според част от тях главният провинен за обрата е членът на Европейската централна банка Филип Лейн и по-специално коментарът му от 2 септември, че равнището на еврото "наистина има значение " за паричната политика на институцията. За Шон Осбърн - основен валутен пълководец на "Скотиябанк " - думите на Лейн са "първият действителен отпор на ЕЦБ против повишаването на единната парична единица. Осбърн добавя, че пазарът е с многочислени дълги позиции в евро и е вероятен и тест на равнище 1.1750 щ. $.

Подемът на еврото никога не е удобен за еврозоната. Потребителските цени в общността през август са паднали за първи път за последните четири години, потапяйки района в дефлация. Тове е сериозен проблем за ЕЦБ, тъй като мощната валута по предписание лимитира инфлацията като намалява цената на вноса.

Не липсват анализатори, които отдават повишаването на щатския $, респ. спада на еврото, на огласения при започване на септември по-силен от упования растеж на индустриалната интензивност на Съединени американски щати през август, изключително на новите индустриални поръчки.

Крис Търнър - валутен пълководец в "Ай Ен Джи груп " - чака търговията евро-долар да се нарежда наоколо до 1.20 щ. $ за едно евро за прочут интервал от време. Според Търнър това придвижване ще бъде подкрепено от "по-масов спад на зелените пари, тъй като действителната рентабилност на американските държавни облигации ще затъне по-дълбоко в негативното пространство ".

Да напомним, че към края на предходната седмица Федералният запас разгласи смяна на паричната си тактика, която евентуално ще задържи лихвените проценти ниски, а заетотта - висока, за по-дълъг интервал от време. В резултат, действителната рентабилност (от която е извадена инфлацията) на базовите десетгодишни щатски облигации слезе близо до минус 1.1% и е с по-малко от 15 базови пункта над аналогичните по срочност немски бумаги. Този диференциал беше над 100 базови точки през март, което е сериозен удар върху конкурентното преимущество на американците.

Не по-малко значение имат и президентските избори оттатък Атлантика през ноември, които могат да се окажат още една спънка пред зелените пари поради несигуността, която внасят на валутните пазари.

За Алън Ръскин - основен интернационален пълководец на "Дойче банк " - историята работи в интерес на еврото. "От 2003-а до 2018-а единната европейска валута е гравитирала, най-малко за малко, към и над 1.20 щ. $ ". Ръскин счита, че "няма нищо особено в търговията в диапазона 1.20-1.25 $ за едно евро ".

В следобедните часове на 2 септември единната европейска валута се разменяше най-общо против 1.1880 щ. $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР