Европейското първенство по футбол е предложило не една и две

...
Европейското първенство по футбол е предложило не една и две
Коментари Харесай

10-те най-шокиращи резултата в историята на европейското първенство

Европейското състезание по футбол е предложило не една и две изненади в своята 60-годишна история - от шокиращите трофеи на Дания и Гърция до героизмите на Исландия. Часове преди Евро 2020 е подобаващ миг да преминем в режим на очакване на нови сензации, като си напомним някои от най-паметните. Ето примерна десетка:

 

№10 Англия - Югославия 0:1 (Евро `68, 1/2-финал)

Световният първенец от преди две години се изправя против Югославия за място на финала на европейското състезание в Италия. Всички чакат лесна победа за момчетата на Алф Рамзи, измежду които към момента блестят Боби Мур, Боби Чарлтън, Гордън Бенкс и Джеф Хърст. Но това не е техният ден - в 86-ата мин. Драган Джаич промушва топката над Бенкс и поставя завършек на очакванията на " трите лъва " за нов успех.

 

№9 Федерална Република Германия - Испания 0:1 (Евро `84, групова фаза)

Носителят на купата от 1980 година се нуждае от 1 точка, с цел да продължи на 1/2-финалите като подгласник в групата - и съвсем я печели. Но испанците имат други хрумвания и гол на Антонио Маседа в 90-ата мин. изпраща " маншафта " на Юп Дервал вкъщи. По-късно " фуриите " губят във финала от домакина Франция.

 

№8 Португалия - Гърция 1:2 (Евро `04, групова фаза)

Цялото лято е магично за гърците, които сътворяват една от най-големите сензации в историята на футбола, ставайки европейски първенци. Въпреки това успеха им във финала против Португалия (1:0) не е толкоз шокираща, откакто те към този момент един път са били домакините в групата. Голове на Георгиос Карагунис и Ангелос Басинас стъписват звездната селекция на Луиз Фелипе Сколари, която съумява да реагира само с почетен гол от Кристиано Роналдо.

 

№7 Украйна - Северна Ирландия 0:2 (Евро `16, групова фаза)

" Това е нещо, което може да не осъзная изцяло през идващите 30-40 години ", споделя Найъл Макгин, откакто отбелязва своя прословут гол, подпечатал триумфа над украинците след откриващото попадение на Гарет Маколи. За Северна Ирландия това е първа победа на огромно състезание след Мондиал `82 и се оказва задоволителна за класиране на 1/8-финалите.

 

№6 Оперативно-наблюдателно дело - Шотландия 0:3 (Евро `92, групова фаза)

" Когато излезете на този стадион през днешния ден, ще извършите нещо, което никой различен шотландски футболист не е правил ", споделя селекционерът Анди Роксбърг на своите играчи преди дебюта на страната на европейско състезание през 1992 година След провали в първите две срещи с Холандия и Германия Шотландия е отстранена, само че в прощалния си мач съумява да запише паметна първа победа - против Общността на самостоятелните страни (последните остатъци от сборния отбор на към този момент разпадналия се СССР). Историческите голове бележат Пол Макстей, Брайън Макклеър и Гари Макалистър.

 

№5 Холандия - Дания 0:1 (Евро `12, групова фаза)

" Можем да кажем, че малко завиждаме на холандския тим, че не сме на тяхно място. Те са любимците, няма подозрение в това. "

Признанието звучи откровено от устата на датския селекционер Мортен Олсен в оня миг. Дори сътрудника му отпред на " лалетата " Берт ван Марвайк не вижда причина да оспорва това изказване, откакто отборът му е станал международен вицешампион две години по-рано.

Само че " оранжевите " са изумени от гол на Михаел Крон-Дели през първото полувреме и губят всичките си три мача в шампионата. Въпреки изненадващата победа Дания също отпада в груповата фаза.

 

№4 Белгия - Турция 0:2 (Евро `2000, групова фаза)

" Това е страховит подарък за цяла Турция. Най-доброто достижение в 77-годишната история на турския футбол ", възкликва селекционерът Мустафа Денизли след сензационния триумф. Победата по едно и също време подпечатва първото присъединяване на южните ни съседи в елиминационна фаза на огромно състезание и отпадането на съдомакина от шампионата. Хакан Шукур вкарва и двата гола за новобранците, които са спечелили единствено 1 точка от първите си два мача.

 

№3 Белгия - Уелс 1:3 (Евро `16, 1/4-финал)

" Ако бях президент на клуб от Премиър лийг, идващият ми трансфер щеше да бъде Хал Робсън-Кану. Какъв гол! Той прати Тома Муние за чай с препечена филийка с това завъртане ", споделя някогашният уелски нападател Джон Хартсън след най-великата вечер във футболната история на " драконите ".

Именно фамозният гол на Робсън-Кану, който в този миг даже няма тим, е повратният момент в срещата, обърнал резултата до 2:1. Фаворитите от Белгия са повели посредством Раджа Наинголан, преди Ашли Уилямс да изравни, а резервата Сам Воукс да довърши крушението на " алените дяволи ".

 

№2 Франция - Гърция 0:1 (Евро `04, 1/4-финал)

" Това е най-великият миг за гръцкия футбол ", заявява създателят на победния гол Ангелос Харистеас. В оня миг това в действителност е по този начин, в случай че отборът на Ото Рехагел преди малко е детронирал първенеца от 2000 година и се е класирал на 1/2-финал на европейско състезание.

Въпреки че е задвижван от Зинедин Зидан, Робер Пирес и Тиери Анри, съставът на " петлите " по този начин и не намира отговор на попадението на Харистеас. Но неговото изказване скоро намира не едно, а две опровержения, откакто гърците отстраняват и Чехия с 1:0, след което печелят и финала против домакина Португалия със същия резултат.

 

№1 Англия - Исландия 1:2 (Евро `16, 1/8-финал)

" Всички ние вярвахме. Останалата част от света не вярваше, само че ние вярвахме. "

Това са думите на бранителя Кари Арнасон, откакто той и исландските му съотборници реализират статистически най-невероятния резултат в историята на европейските шампионати и предизвикват най-унизителната загуба на родината на футбола. Уейн Рууни открива от дузпа още в 4-тата мин. и целият свят се приготвя да брои попаденията в исландската врата. Само че в разстояние на 14 минути Рагнар Сигурдсон и Колбейн Сигторсон обръщат резултата и малко след последния съдийски сигнал британският селекционер Рой Ходжсън си подава оставката.

Представянето на " трите лъва " в този дуел е разказано от някогашния голмайстор Алън Шиърър като " най-лошото, което в миналото съм виждал ".
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР