Европейският съюз влезе в битка със захарта в безалкохолните напитки.

...
Европейският съюз влезе в битка със захарта в безалкохолните напитки.
Коментари Харесай

ЕС срещу захарта в пепсито

Европейският съюз влезе в борба със захарта в безалкохолните питиета. Англия и Ирландия към този момент вкараха налог, с който се таксуват храните и напитките с високо наличие на захар. Сега наред е Италия.

Годишно всеки от нас изяжда по 7,7 кг чиста захар. Средно по 21 грама дневно. Към тях обаче би трябвало да прибавим и скритите захари в храните и напитките. С тях потреблението доближава 99 грама дневно. Според последните рекомендации на специалистите, с цел да сме здрави, би трябвало да понижим захарта до 25 грама дневно.

Добавените захари са до 5% от енергийната стойност на храната. Едно дете има нужда от 1500 калории дневно. Това е по-малко от 20 грама. Една жена има потребност от 2000 калории - 25 грама дневно. И един мъж - от 2500 калории. Това са сред 30-35 грама приблизително на ден, изяснява консултантът по хранене проф. Стефка Петрова.

В борбата със захарта в храните и напитките доста от европейските страни към този момент таксуват с налог производителите им. Британският бизнес да вземем за пример за 5 грама захар в 100 мл газирана напитка заплаща 18 пенса, а в случай че съдържа повече от 8 грама, таксите са 24 пенса на литър. Сега с налог ще бъдат обложени и производителите на безалкохолни питиета в Италия.

През последните години производителите у нас се пробват също да понижат доста захарта в безалкохолните питиета. Според данни на сектора 3/4 от напитките са нискокалорични или без калории, т.е. със захар до 12 грама в 250 мл. Едва 14% са с добавени захари над 19 грама в 250 мл. За да избегнат захарта в безалкохолните питиета, производителите в доста страни я заменят с царевичен сироп. Той обаче се оказва рисков за черния дроб поради фруктозата.

Не по-малко рискови са аспартамът и другите изкуствени подсладители, с които заместват захарта, безапелационни са здравните специалисти. По-приемливи разновидности са естествените подсладители като кокосовата захар. Евентуален налог „ захар ” върху газираните питиета у нас би довел до загуби, съкращения и даже банкрути, пресмятат производителите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР