Европейският съюз утвърди решението за създаване на Европейска прокуратура, която

...
Европейският съюз утвърди решението за създаване на Европейска прокуратура, която
Коментари Харесай

Съветът на ЕС утвърди създаването на Европейска прокуратура


Европейският съюз утвърди решението за основаване на Европейска прокуратура, която ще се занимава с финансови закононарушения, се споделя в изказване на Съвета на Европейски Съюз, публикувано в Брюксел.

„ На 12 октомври условията за основаване на Европейска прокуратура бяха утвърдени от страните членки, които вземат участие в основаването й ”, се показва в изказването.

На 5 октомври на сесия в Страсбург депутатите от Европарламента утвърдиха основаването на Европейска прокуратура, която да проверява финансови закононарушения против Европейски Съюз.

В известие на Европарламента беше маркирано, че „ прокуратурата на Евросъюза ще помогне за сливане на напъните на европейските и националните правоприлагащи органи в битката с финансовите измами ”.

В известието на Европарламента беше посочено също, че „ тази конструкция ще дава отговор за следствието и правосъдното гонене на измами и други закононарушения, засягащи финансовите ползи на общността ”.

Поркуратурата на Европейски Съюз се учредява, тъй като „ през днешния ден единствено националните управляващи могат да проверяват такива закононарушения като да вземем за пример, корист със структурните фондове на Европейски Съюз или трансгранични измами с Данък добавена стойност, само че тяхната пълномощия е лимитирана от националните граници ”.

„ Създаването на европейска прокуратура ще помогне за обезпечаването на бърз продан на информация и съгласуване на напъните с тези на правоприлагащите органи ”.

Според докладчика от Европарламента Барбара Матера, „ с помощта на прокуратурата на Евросъюза, която сплотява работата на националните прокуратури в границите на обединен европейски орган, ще бъде отстранена неналичието на координация в следствията на злоупотреби със средства от фондовете на Европейски Съюз ”.

В работата на прокуратурата ще вземат участие 20 страни от Европейски Съюз. Засега не са се включили Швеция, Холандия Малта, Унгария, Полша, Англия, Ирландия и Дания, само че могат да го създадат във всеки миг.

Седалището на прокуратурата ще е в Люксембург. Тя ще стартира работа не по-рано от 2020. /ТАСС, БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР