Европейският съюз ще загуби много повече от конфликт с Русия

...
Европейският съюз ще загуби много повече от конфликт с Русия
Коментари Харесай

ЕС ще е най-ощетен от конфликт с Русия

Европейският съюз ще загуби доста повече от спор с Русия в сравнение с Съединените щати. Това изяснява за какво западните съдружници срещат компликации да договорят общ мощен фронт във връзка с рецесията към Украйна. 

Русия е петият по величина търговски сътрудник на Европейски Съюз, както и водещ енергиен снабдител, а за Съединени американски щати едвам попада измежду първите 30. Подобна бездна е налице и при вложенията: Москва печели от наличието на водещи европейски компании в страната като " Икеа ", " Роял Дъч Шел " и " Фолксваген ".

В изискванията на препускаща инфлация и обременени от растежа на енергийните цени консуматори, публични представители на Европейски Съюз подхождат внимателно към възможни наказания. Те желаят Русия да усети по-осезателно резултата от ограниченията в сравнение с Европа при инвазия в Украйна. И се тревожат, че военни дейности биха прекъснали доставките на природен газ тъкмо в средата на зимата, когато потребността от горивото е най-драматична. 

Повод за неохотните реакции на Брюксел е и чувството, че наложените в предишното санкции на Русия, по-специално след нахлуването в Крим през 2014-а, стопанствата на Европейски Съюз, а не на Съединени американски щати, заплатиха цената. И през днешния ден, до момента в който американският президент Джо Байдън предизвестява за надвиснала военна акция на руснаците, европейските водачи печелят време. 

" Санкциите имат максимален резултат, в случай че са ефикасни ", съобщи предходната седмица немският външен министър Аналена Бербок. 

Русия пък е " добре готова " да преодолее всевъзможни наказателни ограничения откакто предприе стъпки да се изолира от глобите, които биха могли да наложат Щатите, настояват анализатори на фондовия управител в Лондон - " Абърдийн асет мениджмънт ". И няма да тласне Москва до ръба на банкрут.

Експерти показват, че силата е най-големият мотив за недоразумение. Американците са чист енергиен експортьор, само че Европейски Съюз разчита на импорт и Русия е най-едрият снабдител както на нефт, по този начин и на природен газ. Икономисти на " Джей Пи Моргън Чейз " предизвестяват за ценови скок на черното злато до 150 $ за барел, който нагнети ще порази растежа и ще нагнети инфлация. 

В момента най-чувствителната тематика са газовите котировки, като Москва лимитира доставките през миналите няколко месеца до поетите задължения. Цените са скочили тройно, повишавайки разноските за електричество на Стария континент. Което е и главната причина за по-големия енергиен потрес за Европа в сравнение с за Съединени американски щати. Ескалация на Русия във връзка с Украйна може да утежни нещата. 

Руският газов експортьор " Газпром " и сътрудниците му, сред които е и " Шел ", са похарчили 9.5 милиарда евро, с цел да довършат газопровода " Северен поток 2 " и желаят да го пуснат в употреба. Военна интервенция в Украйна ще сложи ориста му на карта, както и всевъзможни бъдещи покупко-продажби за увеличение на съветските газови птоци за района. Което ще задълбочи енергийния дефицит на Европейски Съюз. И ще тласне газовите котировки над върховите стойности от 2021-а. 

Какви ще са възможните наказания?

Главният икономист на " Ай Ен Джи банк " (Евразия) - Дмитри Долгин - изброява няколко вероятни ограничения:

- възбрана за достъп до технологии отвън военния бранш или блокиране на достъпа до задгранично финансиране на компаниите;

- възбрана на западните фондове да купуват издаден от страната дълг, което би коствало на Русия 10 милиарда $ годишно;

- възбрана с противоположна мощ на задгранично участние в покупко-продажби с местни дългови принадлежности, което ще коства 60 милиарда долара;

- прекъсване на достъпа на Москва до разплащателната система SWIFT, което ще затрудни извънредно страната да събере заплащания за експорт в размер на 535 милиарда $ годишно.

Европейският бизнес ще пострада най-вече от глобите, тъй като е вложил в Русия много повече в сравнение с американския и разликата се усили през предишните години.

Москва е и най-големият експортьор на алуминий, никел, стомана и торове. 

" Икеа ", " Фолксваген " и пивоварят " Карлсберг " развиват активност на съветска земя. Италианската " Уникредит " оглежда  подобаващ съветски обект за усвояване, което ще я направи най-голямата задгранична банка в страната, изпреварвайки френската " Сосиете женерал " и австрийската " Райфайзен ". 

Европа се опари съществено и от предходните наказания против Москва, най-много след въведените през 2014-а, поради Крим. Три години по-късно проучване на Института за международна стопанска система в Кил установи, че Русия е понесла най-големи търговски загуби, само че немските не са били кой знае какъв брой по-малки. Други стопанства на Европейски Съюз също са потърпевши, до момента в който американците на процедура са излезли сухи от водата. Подобен е бил резултатът и от наказванията против Иран. 

Докато политиците от двете страни на Атлантика се хвалят какви стопански вреди са способни да нанесат на Русия, те не споделят и дума за " неуместната истина ", че последици ще има и за тях, показва Том Кийтинг  - началник на Центъра за финасови измами и проучване на сигурността в Кралския институт за защита и сигурност в Лондон. 

Какво би означавала война в Украйна за европейската енергийна рецесия? Отговорът зависи от реакцията на Байдън.

Русия продължи да изнася природен газ за Европа по време на Студената война и в наше време - след нашествието в Крим. Москва сигурно няма да желае да унищожи репутацията си на благонадежден снабдител на синьо гориво и този път.  

Байдън обаче дава обещание сурови стопански рестрикции и един от огромните опасности е газовият експорт също да попадне под тях или като забрани на Русия да търгува в задгранична валута или посредством ограничавания за банките. 

" Юнипер " - един от водещите купувачи на съветски газ в Европа - преглежда няколко вероятни сюжета.

В случай на финансови наказания, в това число изключване на Москва от межуднародната система за разплащания SWIFT, най-екстремният сюжет е " Газпром " да отговори с орязване на газовите доставки за Европа. Това ще разлюлее енергийната система на Стария континент и ще качи цените до нови висоти. Мнозина анализатори не считат, че Русия ще стигне толкоз надалеч по две аргументи. Първата е репутацията на постоянен снабдител, а втората - че газът е главен стопански фактор за съветското стопанство.

Жертва на възможен боен спор в Украйна може да стане " Северен поток 2 ". Белият дом от дълго време желае да го отстрани от картата на газовите доставки, а администрацията на немския канцлер Олаф Шолц изпраща сигнали, че ескалация на рецесията може да постави завършек на тръбата. Пазарът разчита да получи 55 милиарда куб. м синьо гориво по газопровода и анулацията на плана оставя по-малко директни варианти. 

В най-голяма неустановеност са големите количества газ, които Русия трансферира през Украйна.

В случай на спор Москва може да спре преноса и да получи преимуществото да диктува изискванията си на Киев и на Брюксел - алтернатива, което мнозина специалисти отхвърлят. Във всички случаи на карта са сложени 40 милиарда куб м газ годишно, които по контракт Русия би трябвало да изпраща до 2024-а. Това е към една трета от съветския газов експорт за Европа и съвсем половината от годишното немско ползване на горивото. 

Мнозинството анализатори не считат, че Москва ще спре преноса през Украйна. Но позволяват това да се случи при провали върху тръбите или по други аргументи. Което съветската страна може да употребява като опция да наложи " Северен поток 2 ".

Във всички случаи рисковете са големи с изключителни последици за цените. Ако украинският газов пренос бъде обиден, заместването на изгубените количества няма да е елементарно. " Газпром " би могъл да пренасочи половината си доставки през тръбопровода през Беларус и Полша, който работи под потенциала си. Другата половина може да пристигна от покупки на свободния пазар, което ще е скъпо.

Доколкото произшествия постоянно може да зародят, основната газова инфраструктура може да бъде развалена инцидентно или преднамерено. И европейските газови доставки и цените ще останат под напън с години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР