Европейският съюз ще разположи служители на Агенцията за граничен контрол

...
Европейският съюз ще разположи служители на Агенцията за граничен контрол
Коментари Харесай

ЕС разполага за първи път гранични служители на Frontex в балканските страни

Европейският съюз ще разположи чиновници на Агенцията за граничен надзор на Европейски Съюз Frontex на територията на балканските страни, които желаят да се причислят към общността, заяви „ Файненшъл таймс “.

Това ще бъде първият случай, в който чиновници на Европейската гранична организация ще бъдат ситуирани отвън нейната пълномощия. Инициативата предхожда срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се организира през днешния ден в Тирана.

Причината за мярката е, че Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Косово имат съглашения за безвизов режим с трети страни, в това число с страни с ниски приходи. Брюксел е смутен от възходящия поток от противозаконни мигранти, които влизат в Европейски Съюз през Балканите. През първите 10 месеца на 2022 година броят на жителите на трети страни, влезнали нелегално в общността през Балканите, е повишен до 130 000 души. Това е най-високата стойност от 2015 година наса и съставлява 168% нарастване по отношение на същия интервал на 2021 година

" Регулацията на визовия режим е наложителна ", съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. " Неприемливо е Западните Балкани да имат визови съглашения с трети страни, чиито жители употребяват малки врати, с цел да влязат в Европейски Съюз ", добави той.

Разполагането на части на Frontex на Балканите може да стартира още през първите месеци на идната година. " Това ще спомогне за усилване на граничния надзор по целия миграционен маршрут в съдействие с националните гранични служби и за понижаване на потока от противозаконни мигранти ", се показва в обявата.

" Броят, с който разполагаме сега в Западните Балкани, е към 500 чиновници от Frontex, които към този момент са ситуирани, само че през днешния ден те са ситуирани единствено на границата сред сътрудниците от Западните Балкани и външните граници на Европейски Съюз ", съобщи пред кореспонденти комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. " С новия мандат ще бъде допустимо да се разполагат и вътрешно, по този начин да се каже, сред двама разнообразни сътрудници от Западните Балкани ", сподели тя и добави, че Frontex би трябвало да реши каква бройка е нужна.

Тази мярка е част от Плана за деяние за Западните Балкани, препоръчан от Европейската комисия за справяне с повишаването на броя на мигрантите, влизащи в Европейски Съюз през Западните Балкани, оповестява Евронюз.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани ще се организира в Тирана на 6 декември. В допълнение към въпросите на миграцията ще бъде разисквано хармонизирането на външната политика и политиката на сигурност на балканските страни с общата политическа линия на Европейски Съюз. Очаква се визовата синхронизация също да бъде разисквана от водачите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Срещата на върха ще се организира дни преди срещите на министрите и водачите на вътрешните работи на Европейски Съюз в Брюксел, на които ще бъдат разисквани статутът на претендент за участие на Босна и Херцеговина и либерализирането на визовия режим за Косово. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР