Европейският съюз ще подготви закони, за да ускори развитието на

...
Европейският съюз ще подготви закони, за да ускори развитието на
Коментари Харесай

Евросъюзът ще подкрепи с държавни помощи “зелената” си промишленост

Европейският съюз ще приготви закони, с цел да форсира развиването на “зелената ” си индустрия и ще го поддържа с държавни помощи и посредством Европейския върховен фонд, с цел да попречи на компаниите да се реалокират в Съединените щати, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в тирада по време на Световния стопански конгрес в швейцарския курорт Давос.

Тя уточни още, че ограниченията ще бъдат част от индустриалния проект на Европейски Съюз за Зелената договорка, които да трансфорат Европа в дом на чисти технологии и индустриални нововъведения по пътя към нулеви чисти излъчвания на въглероден диоксид до 2050 г.

“За да помогнем това да се случи, ще предложим нов закон за промишлеността с целящ въглеродна индиферентност ”, сподели още ръководителят на Европейска комисия. “Целта ще бъде фокусиране на вложенията върху стратегически планове по цялата верига на доставки ”.

По-специално ще разгледаме по какъв начин да опростим и ускорим издаването на позволения за нови индустриални обекти за чисти технологии “, добави Фон дер Лайен.

Европейските управляващи се притесняват, че фирмите на Стария континент ще се реалокират в Съединените щати, които имат скица за 369 милиарда $ за субсидиране на зелено произвеждане, посредством Закона за понижаване на инфлацията, като в тази връзка Европейски Съюз ще даде свежи запаси за своята промишленост, сподели още Фон дер Лайен.

“За да запазим привлекателността на европейската промишленост, би трябвало да сме конкурентоспособни с предложенията и тласъците, които сега се оферират отвън Европейски Съюз ”, добави ръководителят на Европейска комисия.

“Ето за какво ние ще предложим краткотрайно да приспособяваме нашите правила за държавна помощ, с цел да ги ускорим и опростим. По-лесни калкулации. По-прости процедури. Ускорени утвърждения. Например с елементарни модели за данъчни облекчения. И с целенасочена помощ за индустриални уреди в стратегически чисти софтуерни вериги за стойност, с цел да се противодейства на рисковете от пренасяне от задгранични дотации “, сподели тя.

Но тя означи, че защото не всички страни в 27-членния Европейски Съюз имат идентичен потенциал да поддържат своите компании, потреблението единствено на държавни помощи може да докара до нелоялна конкуренция, “разпокъсване ”, което би навредило на единния пазар на Европейски Съюз.

“За да избегнем фрагментиращия резултат върху единния пазар и да подкрепим прехода към чисти технологии в целия Съюз, би трябвало също по този начин да увеличим финансирането от Европейски Съюз. В средносрочен проект ще подготвим Европейския върховен фонд като част от средносрочния обзор на нашия бюджет по-късно тази година ”, сподели фон дер Лайен.

Тя не даде никакви детайлности за фонда, концепция, която за първи път повдигна през септември, която към момента няма поддръжката на всички държавни управления на Европейски Съюз, изключително на Германия.

“Тъй като това ще отнеме известно време, ние ще разгледаме мостово решение, с цел да осигурим бърза и целенасочена поддръжка там, където е най-необходима ”, добави ръководителят на Европейска комисия, още веднъж без да дава повече детайлности.

Тя сподели, че Комисията в този момент работи върху това какви са потребностите на зелената промишленост.

По оценка на Асошиейтед прес показаните през днешния ден желание от Урсула фон дер Лайен ще се трансфорат в съществена тематика на диалози за европейските водачи, преди идната им среща на 8 и 9 февруари.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР