Европейският съюз ще обяви днес окончателните подробности за сделката за

...
Европейският съюз ще обяви днес окончателните подробности за сделката за
Коментари Харесай

ЕС излиза с решение за тавана на цените на руския петрол

Европейският съюз ще разгласи през днешния ден окончателните детайлности за договорката за удар върху петролните доходи на Путин. Посланиците в Европейски Съюз са постигнали рамково съглашение за новите наказания против Москва, включително и ограниченията за ограничение на облагите от съветски нефт.

Осмият подред пакет против Кремъл бе препоръчан от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предходната седмица, откакто съветският президент заплаши да употребява нуклеарни оръжия и активизира стотици хиляди резервисти.

Редица страни показаха угриженост за новите ограничения, изключително за тавана на цената на петрола, напомня POLITICO. Европейски Съюз обаче желае Путин да " заплати " за ескалацията на нашествието и фиктивните референдуми, с които анексира четири украински области.

Готвената възбрана за импорт на недопечен нефт от Русия ще влезе в действие през декември. Вносът на въглища към този момент е прекратен, а доставките на газ от Русия за Европа са прекратени - първо от игрите на властта на Путин, а по-късно от саботажа на два подводни газопровода " Северен поток ".

За европейските водачи задачата бе да намерят тънкия баланс сред ограничението на приходите от сила на Москва, като в същото време заобикалят риска от дефицит, скок на цените и евентуални спирания на тока тази зима.

Днес се чака посланиците да одобрят окончателния вид на текста на съглашението, в което е записано правното съображение за слагане на предел на цените, който беше авансово контрактуван от страните от Г-7. Все още няма решение за действителната цена или ценовия диапазон на бъдещата горна граница, макар че Съединени американски щати допускат, че това ще стане след седмици.

Малта, Гърция и Кипър, чиито танкери транспортират съветски нефт, са мощно обезпокоени от резултата на ограниченията върху морското карго, и това докара до някои отстъпки от първичните позиции. Например планът загатва система за мониторинг от страна на Комисията, която ще прави оценка практиките за заобикаляне, като да вземем за пример промяната на флага на плавателни съдове. Ако Европейска комисия откри „ забележителна загуба на бизнес “ заради тези укриващи практики, тя ще „ предложи ограничения за намаляване “ на въздействието на тези техники за отбягване на мярката за таван на цените.

Пакетът също има за цел да удари съветската стоманодобивна промишленост и да лиши армията на Кремъл от основни технологии. Той включва повече ограничения против лица, подпомагащи военните старания на съветския президент Владимир Путин. Предвидени са ограничения, които не разрешават на жители на Европейски Съюз да вземат участие в управителните препоръки на съветски държавни предприятия.

Историята на пакетите от наказания на Европейски Съюз е напрегната. Унгария, да вземем за пример, поведе опозицията на проектите за цялостна възбрана на вноса на съветски нефт, като задържа процеса със седмици, до момента в който не обезпечи изключения за личните си доставки.

Като се имат поради напрежението и компликациите в предишното, някои дипломати останаха внимателни даже откакто във вторник беше реализирано устно съглашение в залата. Посланиците в Европейски Съюз желаеха да реализират съглашение по пакета от наказания най-късно през днешния ден, с цел да не може полемиката да засенчи срещата на европейските водачи в Прага в четвъртък и петък.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР