Пекин обмисля да налее до 1 трлн. юана в най-големите

...
Пекин обмисля да налее до 1 трлн. юана в най-големите
Коментари Харесай

Китай обеща на направи необходимото за постигане на целта от 5% растеж

Пекин обмисля да налее до 1 трлн. юана в най-големите държавни банки, с цел да усили потенциала им да поддържат затруднената стопанска система
Китайските водачи дадоха обещание в четвъртък да създадат " нужните фискални разноски ", с цел да реализиран тазгодишната цел за стопански напредък от почти 5%. Те признаха за нови проблеми и покачиха пазарните упования за нови тласъци в допълнение към ограниченията, оповестени тази седмица, съобщи " Ройтерс " ().

Забележките бяха в формален прочит от месечна среща на Полтбюро на Комунистическата партия. Срещата през септември нормално не е конгрес за макроикономически полемики, което допуска възходящо безпокойствие от забавянето на темпа на напредък.

Втората по величина стопанска система в света е изправена пред мощен дефлационен напън заради внезапен спад на пазара на парцели и нежно потребителско доверие, разкрило нейната несъразмерна взаимозависимост от износа във все по-напрегната международна комерсиална среда.

Голям набор от стопански данни през последните месеци не дават отговор на прогнозите, което поражда опасения измежду икономистите, че задачата за напредък е изложена на риск и че може да има по-дългосрочно структурно закъснение.

" Нови обстановки и проблеми " постановиха възприятие за " отговорност и необходимост ", оповестиха държавните медии, цитирайки срещата. Обещанията на Политбюрото идват дни откакто централната банка разкри най-агресивния си набор от ограничения за облекчение на паричната политика от пандемията насам. Тя означи понижаване на необятен диапазон от лихвени проценти и инжектиране на ликвидност от 1 трлн. юана във финансовата система, наред с други стъпки.

Освен това Bloomberg News заяви, че Китай обмисля да налее до 1 трлн. юана капитал в най-големите си държавни банки, с цел да усили потенциала им да поддържат затруднената стопанска система, основно посредством издаване на нови специфични държавни облигации.

Акциите на китайските недвижими парцели скочиха с над 8%, след новините, а техните " сътрудници " в Хонконг скочиха с 9%, което докара до по-големи облаги на фондовия пазар. Доходността на юаните и китайските облигации също се увеличи.

Одобрението на Политбюрото на ККП за по-нататъшни тласъци " съставлява стратегическа смяна в макрополитиката, от политики на части към мощно оркестриран пакет в вярната посока ", сподели Брус Панг, основен икономист за Китай в Jones Lang LaSalle.

" Увеличаването на държавните разноски евентуално ще бъде задоволително, с цел да провокира поврат в бизнес доверието, пазарните настроения и икономическите действия, помагайки на Китай да навакса евентуалния напредък на наклонността. "

Страната ще употребява добре от своите свръхдълги специфични суверенни и специфични облигации на локалното държавно управление, с цел да поддържа държавните вложения, даде обещание Политбюрото. То даде обещание и да увеличи приходите за групите с ниски и междинни приходи и да поддържа потреблението, както и да усъвършенства политиките за подкрепяне на раждаемостта.

" Понижаващата се инфлация и намаляването на задлъжнялостта на частния бранш значат, че намаляването на лихвените проценти единствено по себе си няма да увеличи трагично вътрешното търсене ", сподели анализаторът на Capital Economics Джулиан Еванс-Причард. " Това би изисквало по-съществена фискална поддръжка. Има някои подмятания за това в официалното съобщение (на Политбюро). "

Както беше маркирано от шефа на централната банка Пан Гуншън във вторник, висши политици обявиха, че Китай ще понижи съотношението на наложителните запаси и ще приложи " нападателни " понижения на лихвите.

Обикновено за съвещанията на Политбюро не бяха оповестени съответни стъпки и нямаше детайлности за размера на спомагателния тласък, който се създава.

Длъжностни лица повториха обещанието си да вкарат закон в поддръжка на частния бранш, без да споделят по кое време законът ще излезе и какво тъкмо ще съдържа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР