Европейският съюз се отказва от термина фалшиви новини. Вместо това

...
Европейският съюз се отказва от термина фалшиви новини. Вместо това
Коментари Харесай

ЕС заменя фалшиви новини“ с дезинформация онлайн“

Европейският съюз се отхвърля от термина подправени вести . Вместо това го заменя с ново определение - " дезинформация онлайн ". За да не протяга ръка на свободата на словото обаче общността няма да вкарва законодателни правила в сферата. Вече има съществени диспути по медийните закони на Франция и Германия. В други членки също текат разногласия за наредба на подправените вести, като някой са изрично срещу законодателна интервенция в работата на медиите.

Няма никакво оттегляне , уточни българският еврокомисар Мария Габриел във връзка промяната на израза подправени вести и въвеждането на термина дезинформация он-лайн. Терминът подправени вести не изчерпва вредата от дезинформацията , посочи еврокомисарят.

 Проверявайте обстоятелствата - предлага групата на Европейска комисия за битка с подправените вести Обновена
Проверявайте обстоятелствата - предлага групата на Европейска комисия за битка с подправените вести

Европейска комисия ще има общ метод към подправените вести до 21 април

88% от европейците са на мнение, че триумфът на подправените вести се дължи на въздействието им върху страстите, а 83% от европейските жители считат, че подправените вести са опасност за демокрацията , гласят данни от изследване по тематиката.

Най-често подправени вести се употребяват в сферите политика, опазване на здравето, околна среда. Няма да предлагаме законодателство, разясни Габриел, само че по мнението й формулировка е нужна, тъй като такава до момента не е имало .

Няма да вършим и министерство на истината , увери още Габриел.

 Европейска комисия подложена на 400 хакерски атаки годишно
Европейска комисия подложена на 400 хакерски атаки годишно

Брюксел дава обещание по-чиста киберсреда до 2020

Освен това ще има нещо като " търсачи " на подправени вести - fake checkers. Също по този начин се възнамерява нормативно установяване на това какво е нелегално наличие и какво следва законодателно от злоупотребата с него . Европейски Съюз ще дефинира какво е дезинформация . Обмисля се това да е информация, която предизвиква страдалчество на потребителя на тази информация или нанася щета.

Не можем да накараме подправените вести да изчезнат , счита Мария Габриел, само че пък може да се предложат ограничения за поддръжка на качествената публицистика.

 Дори високообразованите у нас всеобщо имат вяра на конспирации и подправени вести
Дори високообразованите у нас всеобщо имат вяра на конспирации и подправени вести

Склонни сме да интерпретираме комплицираните събития с елементарни пояснения

Тя желае да се излъчи сигнал, че Европейски Съюз има храброст за справяне с казуса. Фалшивите вести не познават граници , посочи българският еврокомисар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР