Европейският съюз разшири своите санкции срещу Русия, като направи решителна

...
Европейският съюз разшири своите санкции срещу Русия, като направи решителна
Коментари Харесай

ЕС включи руския диамантен гигант „Алроса“ в списъка със санкции

Европейският съюз разшири своите наказания против Русия, като направи решителна стъпка, поставяйки най-голямата компания за рандеман на диаманти в света „ Алроса “ и нейния основен изпълнителен шеф в забранителен лист. Това решение, част от 12-ия пакет от наказания на Европейски Съюз, значи усилване на дейностите на Европейски Съюз против съветски субекти в отговор на непрекъснатото геополитическо напрежение.
Забраната на диамантите в Европейски Съюз
Включването на „ Алроса “ в листата със наказания е в сходство с въведената по-рано от Европейски Съюз възбрана за диаманти, част от съгласуваните старания на Г-7 за създаване на интернационално координирана възбрана за диаманти. Тази възбрана цели да лиши Русия от забележителен източник на доходи. Сега глобите се ползват за близо 1950 физически и юридически лица, като постановат заледяване на активи и забрани за пътешестване.

В мощ от 1 януари 2024 година ембаргото на Европейски Съюз не разрешава директния или заобиколен импорт, покупка или трансфер на диаманти от Русия. Освен това възбраната обгръща съветски диаманти, обработени в трети страни от 1 март до 1 септември 2024 година Този ход е сериозен удар за Кремъл, защото износът на диаманти и полирани диаманти способства за 4 милиарда евро годишно в неговата хазна.
Ролята на " Алроса "
Министерството на финансите на Съединени американски щати твърди, че държавната „ Алроса “ е пособия на Владимир Путин във финансирането на войната му, като връзките ѝ с Кремъл са безспорни. Alrosa добива диаманти в източна Русия и ги продава в Европа. Компанията е обвързвана и с финансирането на подводница на съветския флот, оборудвана с крилати ракети, които са удряли украински градове.

Павел Алексеевич Мариничев, основен изпълнителен шеф на Alrosa, също е прибавен в листата със наказания на Европейски Съюз. „ Алроса “, държавна компания, работеща в Русия, е профилирана в изследването, добива, производството и продажбата на диаманти. Освен това има дългогодишно партньорство с съветските въоръжени сили, спонсорирайки подводница на съветския флот от 1997 година

Дружеството съставлява над 90% от цялото съветско произвеждане на диаманти и компанията съставлява значима част от икономическия бранш, който обезпечава обилни доходи на държавното управление на Руската федерация.
Допълнителни последствия
В допълнение към възбраната за диаманти, Европейски Съюз вкара уговорка „ без Русия “, която постанова договорната възбрана за реекспорт на чувствителни артикули и технологии за Русия. Европейски Съюз също по този начин се стреми да наложи по-ефективно тавана на цените на петрола. Смята се, че Москва печели сред 4-5 милиона $ годишно от търговията с диаманти, които употребява, с цел да финансира продължаващото си навлизане в Украйна.

Докато Европейски Съюз и Съединени американски щати обрисуват проекти за наказания против диамантената компания „ Алроса “, отраженията върху международния пазар на диаманти занапред ще се видят. Санкциите и възбраната за диаманти са ясни демонстрации на непреклонната поддръжка на Европейски Съюз за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и неговото уверено наказание на нападателните дейности на Русия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР