Европейският съюз присъди наградата Сахаровна кюрдката Махса Амини, която почина

...
Европейският съюз присъди наградата Сахаровна кюрдката Махса Амини, която почина
Коментари Харесай

ЕС присъди посмъртно наградата Сахаров на Махса Амини

Европейският съюз присъди премията " Сахаров " на кюрдката Махса Амини, която умря в арест в Иран.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола разгласи лауреата за 2023 година в пленарната зала в Страсбург през днешния ден, след решение на Председателския съвет на Екологичен потенциал.

" На 16 септември отбелязахме една година от убийството на Джина Махса Амини в Иран. Европейският парламент поддържа с горделивост смелите и предизвикателни хора, които не престават да се борят за тъждество, достолепие и независимост в Иран. Ние заставаме до тези, които даже от пандиза не престават да поддържат " Жена, живот, независимост ". Избирайки ги за лауреати за премията " Сахаров " за независимост на мисълта за 2023 година, Парламентът уважава тяхната битка и всички, които са изгубили живота си в името на свободата ", съобщи Мецола.
 Иран провали церемонии и митинги за годишнината от гибелта на Махса Амини
Иран провали церемонии и митинги за годишнината от гибелта на Махса Амини

Баща ѝ за малко е бил под домакински арест, а гробът на дамата е блокиран

На 13 септември предходната година Махса Амини беше арестувана от полицията в Техеран за хипотетично неспазване на строгите ирански закони за забулване. Три дни по-късно тя умря в болница след физическо принуждение по време на ареста ѝ.

Смъртта ѝ водени от дами. Под лозунга " Жена, живот, независимост " те се оповестиха и други дискриминационни ограничения.

След против протестиращите, Европейският парламент неведнъж осъди тежкото състояние с правата на индивида в страната.

През октомври предходната година евродепутатите приканиха за наказания против иранските лица, виновни за гибелта на Махса Амини и за репресиите на режима. В началото на тази година те желаеха пи включването на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война към листата на Европейски Съюз на терористични организации.
 Поругаха гроба на Махса Амини в Иран
Поругаха гроба на Махса Амини в Иран

Младата жена почина след арест от моралната полиция и това докара до всеобщи митинги

Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Наградата " Сахаров " за независимост на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Създадена е през 1988 година в чест на лица и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи. Тя носи името на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров и включва парична премията от 50 000 евро.

Миналата година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР