Европейският съюз постигна тази нощ политическо споразумение за разгръщането на

...
Европейският съюз постигна тази нощ политическо споразумение за разгръщането на
Коментари Харесай

ЕС реши да има зарядни станции за електромобили на всеки 60 км по главната пътна мрежа

Европейският съюз реализира тази нощ политическо съглашение за разгръщането на станции за зареждане на незамърсяващи транспортни средства, задвижвани посредством електричество или водород, през идните години, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел Николай Желязков.

Споразумението планува по главните европейски транспортни коридори и обгръща колите, камионите, корабите и самолетите, се отбелязва в известие на Европейската комисия.

Въвеждат се наложителни цели за развиване на инфраструктурата, съобразени с броя на продадените нови незамърсяващи транспортни средства.

По Трансевропейската транспортна мрежа (ТТМ), към която в България се причислява автомагистрала " Тракия ", се планува обособяването тук-там за зареждане на всеки 60 километра.

След 2025 година се чака да има сходни зарядни станции с мощ най-малко 150 киловатчаса.

На всеки 60 километра от пътищата по ТТМ до 2030 година се чака да бъдат построени и станции с мощ от най-малко 350 киловатчаса за зареждане на камиони. Тези станции би трябвало да бъдат обособени на охраняеми паркинги, с опция за нескончаем престой на транспортните средства.

След 2030 година в Европейски Съюз на всеки 200 километра водачите би трябвало да имат достъп до места за зареждане с водород.

При корабоплаването се планува в същия период да бъде обезпечен достъп до електрозахранване в огромните пристанища за 50 пътнически плавателни съда или за 100 контейнеровоза.

До 2025 година на европейските летища на всяка самолетна стоянка на ръкав би трябвало да бъде обезпечено електроподаване, а до края на десетилетието - и до отдалечените от терминалите стоянки.

Комисията отбелязва още, че предстоят стъпки за окончателното утвърждение на посочените промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР