Европейският съюз постигна договореност относно ефективна забрана за продажбата на

...
Европейският съюз постигна договореност относно ефективна забрана за продажбата на
Коментари Харесай

Решено! ЕС забранява новите коли с бензинови и дизелови двигатели от 2035 година


Европейският съюз реализира договореност по отношение на ефикасна възбрана за продажбата на нови бензинови и дизелови коли от 2035 година, целящ да форсира прекосяването към електрически транспортни средства за поддръжка в битката с изменението на климата, предава Ройтерс.

Преговарящите от страните от Европейски Съюз и Европейския парламент, които би трябвало да одобрят новите закони на Европейски Съюз, както и Европейската комисия, която изготвя нови закони, се споразумяха, че производителите на коли би трябвало да реализират 100% понижение на излъчванията на CO2 до 2035 година, което би направило невъзможна продажбата на нови транспортни средства, задвижвани с изкопаеми горива в целия Европейски Съюз.

" Тази договорка е добра вест за водачите на коли... новите коли с нулеви излъчвания ще станат по-евтини, което ще ги направи по-достъпни за всички ", сподели водещият договарящ на Екологичен потенциал Ян Хуитема.

Заместник-председателят Европейска комисия и отговарящ за политиката за климата на Европейски Съюз Франс Тимерманс сподели, че съглашението изпраща мощен сигнал към промишлеността и потребителите. " Европа възприема прекосяването към подвижност с нулеви излъчвания ", сподели той.

Споразумението също по този начин включва 55% понижение на излъчванията на CO2 за нови коли, продадени от 2030 година по отношение на равнищата от 2021 година, доста по-високо от съществуващата цел от 37,5% планувана в сегашните наставления.

Тъй като регулаторите усилват натиска върху производителите на коли да лимитират въглеродния си отпечатък, доста от тях оповестиха вложения в електрически транспортни средства. Шефът на " Фолксваген " Томас Шефер сподели тази седмица, че от 2033 година марката ще създава единствено електрически коли в Европа.

Тази регулация на Европейски Съюз срещна известна опозиция, когато беше препоръчана през юли 2021 година, като Европейската асоциация на автомобилната промишленост ACEA предизвести да не се не разрешава съответна технология и прикани моторите с вътрешно горене и водородните транспортни средства да играят роля в прехода към нисковъглеродни излъчвания.

Преговарящите се споразумяха в четвъртък, че Европейски Съюз ще изготви предложение за това по какъв начин колите, работещи с " въглеродно-неутрални горива " (например водород -бел.ред.), могат да се продават след 2035 година

Малките производители на коли, произвеждащи по-малко от 10 000 транспортни средства годишно, могат да договорят по-слаби цели до 2036 година, когато ще се изправят пред условието за нулеви излъчвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР