Европейският съюз официално стартира специална военноморска мисия за защита на

...
Европейският съюз официално стартира специална военноморска мисия за защита на
Коментари Харесай

ЕС стартира мисия за защита на корабите в Червено море от атаките на хутите

Европейският съюз публично започва специфична военноморска задача за отбрана на търговски кораби в Червено море от офанзиви на подкрепяните от Иран бунтовници хути.
Мисията „ Aspides “ – на гръцки щит – ще има за цел да резервира свободата на мореплаване в Червено море и Аденския залив - район, обиден от неустойчивост от октомври, когато бунтовниците Хути започнаха да нападат плавателни съдове, плаващи по водния път, с бараж от дронове и ракетни офанзиви.
Хутите, подкрепяна от Иран бунтовническа група, която управлява част от Йемен, настояват, че офанзивите им са възмездие за войната на Израел в Газа, която до момента е лишила живота на към 29 000 палестинци.
Тъй като 12% от международната търговия и цели 30% от световния контейнерен трафик минава през жизненоважния воден път, техните акции заплашиха да нарушат съществено комерсиалните потоци към Европа.
Франция, Германия, Италия и Белгия до момента са удостоверили, че възнамеряват да дадат кораби за задачата на Европейски Съюз. Гърция ще обезпечи пълководец на своя действен щаб, Италия ще обезпечи командващия силите, а Франция - заместник-командващия силите.
Първият посланик на блока Жозеп Борел разказа задачата като „ смела акция за отбрана на комерсиалните ползи и ползите на сигурността на Европейски Съюз и интернационалната общественост “.
Оперативният щаб ще бъде ситуиран в Лариса, Гърция, и ще работи ръка за ръка с „ съидейници сътрудници “, които към този момент участват в района.
Държавите от Европейски Съюз не бяха склонни да поддържат Operation Prosperity Guardian (OPG), ръководената от Съединени американски щати военноморска задача, стартирана през декември, заради опасения, че блокът ще способства за ескалация на спора, обхванал Близкия изток.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР