Европейският съюз одобри първите в света правила за проследяване на

...
Европейският съюз одобри първите в света правила за проследяване на
Коментари Харесай

Европейският парламент прие мащабно законодателство за криптовалутите

Европейският съюз утвърди първите в света правила за следене на прехвърляния на криптоактиви, попречване на изпирането на пари, както и общи правила за контрол и отбрана на клиентите, се споделя в прессъобщение на европарламента.

Евродепутатите утвърдиха с 529 гласа " за ", 29 " срещу " и 14 " въздържал се " първия законодателен акт на Европейски Съюз за следене на прехвърляния на криптоактиви като биткойни и токени за електронни пари. Текстът, който беше авансово контрактуван от договарящите от Парламента и Съвета през юни 2022 година, има за цел да подсигурява, че криптопреводите, както е при всяка друга финансова интервенция, постоянно могат да бъдат проследени и подозрителните преводи да бъдат блокирани.
Така нареченото " предписание за пътешестване ", което към този момент се употребява в обичайните финанси, в бъдеще ще обгръща и прехвърлянията на криптоактиви. Информацията за източника на актива и неговия адресат ще би трябвало да " пътува " дружно с трансакцията и да се съхранява от двете страни на прехвърлянето.

Законът ще обхване и преводите над 1000 евро от така наречен независимо ръководени портфейли (адрес на портфейл за криптоактиви на частен потребител), когато те взаимодействат с ръководени портфейли, поддържани от снабдители на услуги за криптоактиви. Правилата не се ползват за прехвърляния от лице на разположение, осъществявани без снабдител или сред снабдители, настоящи от свое име.

Единни пазарни правила на Европейски Съюз за криптоактиви

Пленарната сесия даде дефинитивна зелена светлина и на новите общи правила за надзора, отбраната на потребителите и екологичните условия към криптоактивите, в това число криптовалутите (MiCA). Законопроектът, контрактуван импровизирано със Съвета през юни 2022 година, включва защитни ограничения против манипулиране на пазара и финансови закононарушения.

MiCA ще обгръща криптоактиви, които не са контролирани от съществуващото законодателство в региона на финансовите услуги. Основните разпореждания за лицата, които емитират и търгуват с криптоактиви (включително токени за референтни активи и токени за електронни пари), обгръщат прозрачността, оповестението, разрешаването и надзора на покупко-продажбите. Потребителите ще бъдат по-добре осведомени за рисковете, разноските и таксите, свързани с техните интервенции. Освен това новата правна рамка ще поддържа интегритета на пазара и финансовата непоклатимост, като контролира общественото предложение на криптоактиви.

Накрая, контрактуваният текст включва ограничения против манипулирането на пазара и за попречване на изпирането на пари, финансирането на тероризма и други незаконни действия. За да се противодейства на рисковете от изпиране на пари, Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) следва да сътвори обществен указател за неотговарящите на условията снабдители на услуги за криптоактиви, които правят активност в Европейския съюз без позволение.

За да се понижи високият въглероден отпечатък на криптовалутите, значимите снабдители на услуги ще би трябвало да оповестяват потреблението си на сила.

Цитати на докладчиците

Щефан Бергер (ЕНП, Германия), водещ евродепутат за регламента MiCA, съобщи: " Това слага Европейски Съюз в челните редици на токен стопанската система с 10 000 разнообразни криптоактиви. Потребителите ще бъдат предпазени от измами и мошеничества, а секторът, който пострада от срутва на FTX, ще може да си възвърне доверието.

Потребителите ще разполагат с цялата информация, от която се нуждаят, а всички съществени опасности към криптоактивите ще би трябвало да бъдат следени.

Гарантирахме, че оповестението на въздействието върху околната среда ще бъде взето поради от вложителите в криптоактиви. Този правилник носи конкурентно преимущество за Европейски Съюз. Европейската промишленост на криптоактивите разполага с регулаторна изясненост, която не съществува в страни като Съединени американски щати. "

Ърнест Уртасун ( " Зелените/EFA ", Испания), съдокладчик на Комисията по стопански и парични въпроси по отношение на прехвърлянето на криптоактиви, съобщи: " Не съм склонен с това: " Понастоящем противозаконните потоци от криптоактиви се движат бързо по целия свят, като има огромен късмет да не бъдат открити. Преработеният вид на Регламента за транзакциите ще задължи доставчиците на услуги за криптоактиви да откриват и стопират незаконните криптопотоци, а също по този начин ще подсигурява, че всички категории криптокомпании подлежат на цялостния набор от отговорности за битка с изпирането на пари. По този метод ще се запълни главен пропуск в нашата рамка за битка с изпирането на пари и ще се приложи в Европейски Съюз най-амбициозното до момента в света законодателство за разпоредбите за пътешестване, в цялостно сходство с интернационалните стандарти. "

Съдокладчикът на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи Асита Канко (ЕКР, Белгия) съобщи: " В момента се работи по следните въпроси: " Парламентът и Съветът откриха обективен компромис, който ще направи притежанието и търговията с криптоактиви по-безопасно за хората с благосклонност. Същевременно ще затрудни злоупотребата с криптоактиви от страна на нарушители, терористи и лица, избягващи наказания. Всяка административна тежест за криптокомпаниите и иноваторите ще бъде повече от обезщетена от събитието, че сплотяваме фрагментирания понастоящем европейски пазар, разполагащ с 27 регулаторни режима. "

Следващи стъпки

Сега текстовете ще би трябвало да бъдат публично утвърдени от Съвета, преди да бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз. Те ще влязат в действие 20 дни по-късно.

С приемането на този законодателен акт Парламентът дава отговор на упованията на жителите за установяване на защитни ограничения и стандарти за потреблението на блокчейн технологията. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР