Европейският съюз одобри официално деветия пакет от индивидуални и икономически

...
Европейският съюз одобри официално деветия пакет от индивидуални и икономически
Коментари Харесай

Одобриха девети пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз утвърди публично деветия пакет от самостоятелни и стопански наказания против Русия по отношение на спора в Украйна, разгласи Съветът на Европейски Съюз.

В предлагането на Европейската комисия, оповестено предходната седмица, се предвижда още 200 съветски физически и юридически лица да бъдат наранени от заледяване на активи и възбрана за пътешестване. Сред тях са министри, депутати, регионални шефове, политически партии и структури, в това число въоръжените сили.

Те ще се причислят към 1 241 лица и 118 организации, които към този момент са включени в черния лист.

Комисията се насочи и към съветската отбранителна индустрия, повече съветски банки и минния бранш и възнамерява надзор върху износа на артикули като химикали, нервнопаралитични субстанции, електроника и ИТ съставни елементи, които биха могли да се употребяват от въоръжените сили, както и съставни елементи за безпилотни летателни апарати като дронове.

Пакетът беше арестуван в продължение на дни поради несъгласието на някои страни от Европейски Съюз по отношение на това дали да се включат дерогации, които да разрешат заплащания към глобени съветски олигарси отпред на компании, изнасящи селскостопански и хранителни артикули.

Блокът не наложи наказания върху съветски храни и селскостопански артикули, с цел да не изостри тревожната международна продоволствена рецесия. Мерките против олигарсите обаче не разрешават на операторите от Европейски Съюз да вземат участие директно или непряко в търговски потоци, в които вземат участие притежавани от тях субекти.

Очаква се в окончателния текст на новия пакет да бъде включена правна уговорка, която към този момент съществува за секторните наказания, за включването на физически и юридически лица в описите. Тази уговорка има за цел да обезпечи правна сигурност на операторите от Европейски Съюз, че могат да вземат участие в огромни сдружения в региона на храните и селското стопанство, благосъстоятелност на глобени олигарси, при изискване че те към този момент са изнасяли преди Русия да стартира нашествието си, съобщи пред Евронюз посланик от Европейски Съюз.

Така се цели да се предотвратят опитите за заобикаляне на глобите посредством основаване на нови предприятия.

Междувременно водачите утвърдиха пакет за макрофинансова помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро за 2023 година, с цел да се подсигурява, че Киев ще може да покрива държавните дефицити и да поддържа стопанската система в положително положение, до момента в който продължава да се бори с съветската инвазия.

За да финансира помощта и да я отпусне на Киев при мощно преференциални условия, Европейски Съюз ще усили общия дълг - предложение, което в началото срещна съпротивата на Унгария.

Но Будапеща подвигна ветото си по-рано тази седмица, откакто страните от Европейски Съюз се съгласиха да разрешат сумата на замразените от нея средства на Европейски Съюз по новия механизъм за господство на закона да се понижи от 7,5 милиарда евро на 6,3 милиарда евро.

Полското несъгласие върху въвеждането на най-малък световен корпоративен налог също заплаши приемането на пакета за помощ в четвъртък, само че Варшава, която е корав покровител на Украйна, в последна сметка отдръпна възражението си.

Решението би трябвало да бъде оповестено скоро в Официален вестник на Европейски Съюз, след което новите наказания ще влязат в действие.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР