Европейският съюз може да бъде изправен пред краткосрочно спиране на

...
Европейският съюз може да бъде изправен пред краткосрочно спиране на
Коментари Харесай

Прекъсване на доставките на руски газ ще има "дълбоки" икономически последици за ЕС



Европейският съюз може да бъде изправен пред краткосрочно прекъсване на целия импорт на съветски газ и това би имало " дълбоки стопански последствия ", като ще изисква въвеждането на незабавни ограничения за понижаване на търсенето, се показва в отчет на брюкселския мозъчен концерн " Брьогел ", представен от организация Ройтерс.

Ескалиращото напрежение сред Запада и Русия поради украинската рецесия породи опасения по отношение на потоците от съветски газ към Европа, което накара Европейската комисия и Съединените щати да търсят различни източници.

В отчет, който се чака да бъде оповестен в четвъртък, " Брьогел " споделя, че в случай че Русия спре всички доставки на газ, Европейски Съюз би трябвало както да усили вноса си на полутечен природен газ (LNG), по този начин и да наложи незабавни ограничения за понижаване на търсенето, в това число затваряне на предприятия, за избягвайте сериозен дефицит на синьото гориво.

Симоне Талиапиетра, теоретичен помощник в " Брьогел ", означи, че сходен сюжет би имал " дълбоки последствия за стопанската система на съюза ".

Покачващите се цени на природния газ през последните месеци на фона на по-слабите от предстоящото доставки от Русия към този момент покачиха сметките на европейските семейства и принудиха някои подвластни от газта промишлености да понижат производството.

Трябва да се има поради, че Русия обезпечава към 40% от потреблението на газ в Европейски Съюз, само че тази взаимозависимост варира при другите страни членки.

Според " Брьогел ", при сюжет, при който зимата е доста студена и от февруари няма повече доставки на съветски газ, наличните газови ресурси в Европейски Съюз могат да бъдат изчерпани до края на март.

Ако доставките на съветски газ пък бъдат прекратени идната зима и по-късно, на Европейски Съюз ще предстоят сложни времена, с цел да се оправи със обстановката.

След това Европа ще би трябвало в допълнение да понижи потреблението си на газ, по-специално посредством увеличение на производството на електрическа енергия от въглища, което обаче би довело до по-високи излъчвания на въглероден диоксид (CO2), или посредством закъснение на затварянето на нуклеарните електроцентрали в Германия, което обаче би било много политически сензитивно решение.

Скокът в търсенето на полутечен природен газ пък също може да докара до скок на цените, което би блъснало стопанската система на Европейски Съюз и най-много по-бедните страни, искащи да купуват полутечен газ (LNG).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР