Европейският съюз изисква от Сърбия да гарантира правата на малцинствата.

...
Европейският съюз изисква от Сърбия да гарантира правата на малцинствата.
Коментари Харесай

Сърбия е длъжна да спазва правата на българите, отсече Борел

Европейският съюз изисква от Сърбия да подсигурява правата на малцинствата . Това декларира висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел, представен от БГНЕС.

Той изпрати писмо до евродепутати, които на 7 декември предходната година предизвестиха Брюксел за систематичното потъпкване на правата на българското малцинство от страна на Сърбия в продължениe на към този момент един век.

В него той Борел акцентира, че в границите на договарянията за присъединение към Европейски Съюз Европейската комисия следи от близко цялостното положение на правилата на правовата страна в Сърбия, в това число отношението към хората, принадлежащи към национални малцинства.

Той показва, че според глава 23 " Съдебна система и съществени права " от договарянията за присъединение, от Сърбия се изисква да приложи правната си рамка по отношение на правата на представителите на малцинствата. Това включва по-специално обучение, потребление на малцинствените езици, достъп до медии и религиозни служби на малцинствени езици и съответно посланичество в обществената администрация.
 Евродепутати на ГЕРБ-СДС с прoтест против Сърбия поради отношението към български книги
Евродепутати на ГЕРБ-СДС с прoтест против Сърбия поради отношението към български книги

Те показаха угриженост по отношение на съществуването на евентуални черни описи на книги

От Сърбия се чака и да извърши напълно своя " проект за деяние за гарантиране на правата на националните малцинства ". В писчото се отбелязва, че подробна оценка на напредъка на страната в това отношение е показана в Доклада за Сърбия за 2023 година

Комисията ще продължи да си контактува със Сърбия по тези въпроси, а Делегацията на Европейски Съюз в Сърбия поддържа постоянни контакти и с посолството на България в Сърбия, твърди Борел.

Той добавя, че Европейска комисия чака от всички сътрудници в района да предизвикват атмосфера на взаимно доверие и да предизвикват добросъседските връзки и районното съдействие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР