Европейският съюз иска бързо и без излишна бюрокрация да оказва

...
Европейският съюз иска бързо и без излишна бюрокрация да оказва
Коментари Харесай

Корупцията в Украйна: Милиардите помощи от ЕС идват с условия

Европейският съюз желае бързо и без непотребна администрация да оказва поддръжка на популацията на Украйна. От началото на съветската инвазия в страната, Общността дава средства на Киев. Но Европейски Съюз би трябвало да подсигурява, че парите на данъкоплатците няма да потънат в черни каси.

Фон дер Лайен: " Необходими са още промени "

По време на визитата си в Киев през юни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Украйна за напредъка, само че изиска от Володимир Зеленски напъните да продължат: " Направихте доста за подсилване на върховенството на закона, само че е належащо да се проведат още промени, да вземем за пример за битка с корупцията и за модернизиране на добре функциониращата администрация, с цел да бъдат привлечени вложители. "

Управлението е налице, програмата за промени, която Украйна организира през последните години, даде своите плодове. Но в този момент са нужни резултати.

Според Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията, от началото на войната Европейски Съюз е отпуснал на Украйна общо 19,7 милиарда евро, без да се включва военната помощ. Т.нар. макрофинансова помощ в размер на близо 9 милиарда евро има за цел да избави Киев от държавен банкрут и да покрие настоящи разноски, като погашение на заплати и пенсии и поддържане на транспортните връзки. Тези макрофинансови помощи всъщност съставляват заеми при доста удобни условия, които би трябвало да бъдат върнати.

За идната година Европейски Съюз предлага пакет от заеми на стойност до 18 милиарда евро. Според Комисията обаче парите ще постъпят единствено в случай че Киев извърши избрани условия. Те са залегнали в подписан през май меморандум: Украинското държавно управление би трябвало да показва приемлив прогрес, да вземем за пример при подбора на претенденти за надзорните препоръки на държавните банки, битката с непотизма в правосъдната система и укрепването на антикорупционната прокуратура.

Парите от Брюксел оказват помощ за битката с корупцията в Украйна

В началото на ноември заместник-председателят на Комисията Домбровскис показа програмата за помощ за 2023 година и акцентира: " Нашата поддръжка ще бъде обвързвана със секторни и институционални промени, изключително такива, свързани с битката с измамите и корупцията и укрепването на върховенството на закона. "

Комисията декларира, че следи деликатно финансовите структури в страната. Конкретно Брюксел следи защо Киев дава пари и по какъв начин следи за тяхното консумиране. " Украинските управляващи се ангажираха да отстранят съответно и бързо всички открити пропуски ", акцентират от Европейска комисия. Киев би трябвало също по този начин да рапортува в елементи за потреблението на милиардите, обещани за 2023 година

Украинското гражданско общество дава позитивна оценка за метода на Европейски Съюз, който обвързва отпущането на средства с напредъка в промените. Олена Халушка от неправителствената организация Център за битка с корупцията споделя: " От 2014 година насам всички средства, които Украйна получава като макрофинансова помощ, са обвързани с осъществяването на доста ясни антикорупционни критерии. Това способства за основаването на нови антикорупционни организации, които ревизират и преследват корупцията по високите етажи на властта. " Затова тя счита, че моделът на разпределяне и на бъдеща макрофинансова помощ ще подсигурява законосъобразното харчене на средствата.

Преди войната Украйна имаше съществени проблеми с корупцията

При констатиране на нередности, способените институции на Европейски Съюз теоретично биха могли да се намесят - да вземем за пример Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) и Европейската прокуратура. През март Европейската прокуратура и Главната прокуратура на Украйна подписаха съглашение за съдействие. Въпреки това ОЛАФ и прокуратурата не работят превантивно, а единствено когато има данни за нередности.

Преди войната специалистите даваха извънредно ниска оценка на битката с корупцията в Украйна. В корупционния показател на " Трансперънси интернешънъл " за корупция страната е на 122-о място от общо 180. Само при една страна на европейския континент бяха установени по-тревожни резултати - Русия.

Според отчет на Европейската счете палата (ЕСП) корупцията и завладяването на страната от частни ползи са необятно публикувани в Украйна. Европейски Съюз е трябвало да се намеси по-остро, се споделя в специфичния отчет от септември 2021 година. Според представител на ЕСП обаче този отчет не отразява настоящата обстановка.

Също през 2021 година Досиетата " Пандора " разкриха, че президентът Зеленски е укривал активи благодарение на фиктивни компании и е поддържал контакти с олигарх, упрекнат в машинация за милиарди долари.

Статията е оповестена в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР