Европейският съюз и Великобритания са изправени пред тревожно нарастване на

...
Европейският съюз и Великобритания са изправени пред тревожно нарастване на
Коментари Харесай

Увеличение на случаите на рак на дебелото черво сред младите в Европа

Европейският съюз и Англия са изправени пред обезпокоително повишаване на случаите на рак на дебелото черво измежду младото население , демонстрира изследване на Миланския университет, представено от осведомителната организация ДПА. Изследването, оповестено в научното списание Annals of Oncology, разкрива доста нарастване на заболеваемостта измежду хората на възраст сред 25 и 49 години , като съществени фактори се сочат наднорменото тегло , нарасналата консумация на алкохол и понижената физическа интензивност.

Ракът на дебелото черво е изключително нападателен при младежите и възможностите за оцеляване са по-малки спрямо по-възрастните. В тази връзка, откривателите оферират здравните управляващи да преразгледат актуалните стратегии за скрининг и да обмислят включването на по-млади хора, стартирайки от 45-годишна възраст.

Според откривателите болестта нормално стартира от формирания по чревните стени , които могат да бъдат сполучливо отстранени при ранно разкриване посредством колоноскопия. Въпреки това, прогнозите са тревожни. Във Англия се чака смъртността от рак на дебелото черво да се усили внезапно до 2024 година спрямо 2018 година, като се планува нарастване с 26% при мъжете и с съвсем 39% при дамите. Подобни трендове се виждат и в Италия, Испания, Полша и Германия .

Въпреки че безспорните цифри измежду младежите към момента са относително ниски, увеличението на % болни е тревожно, изключително поради подобренията в диагностиката и лекуването на рака на дебелото черво. От друга страна, смъртността от това заболяване във всички възрастови групи понижава, като се вземе поради възрастовата конструкция на популацията, със доста понижение в Германия от 2019 година досега.

Изследователският екип на Карло Ла Векия акцентира, че макар намаляването на възрастово стандартизираните равнища на смъртност от рак в целия Европейски Съюз, действителните смъртни случаи от рак се усилват заради възходящия брой на възрастните хора в района. В този подтекст, екипът на Ла Векия акцентира нуждата от повече политически ограничения за поощряване на физическата интензивност и понижаване на потреблението на алкохол, с цел да се оправим с този обезпокоителен тренд.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР