Европейският съюз и Великобритания са изправени пред сходни предизвикателства като

...
Европейският съюз и Великобритания са изправени пред сходни предизвикателства като
Коментари Харесай

Какво следва след Brexit

Европейският съюз и Англия са изправени пред сходни провокации като промените в климата и тероризма и могат да завоюват от намирането на общ метод по тези тематики. Приетото съглашение за отдръпване уреди значими проблеми като правата на жителите на Европейски Съюз във Англия и на британците в Европейски Съюз, финансовите задължения на Лондон, както и контрола по границите, изключително тази сред Обединеното кралство и Ирландия.

Въпросите на бъдещото съдействие обаче бяха оставени за настрана съглашение. С напускането на Англия към този момент могат да стартират договарянията в тези области.

Европейската комисия показа през днешния ден насоките за идните договаряния. Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние означи, че Европейски Съюз цели отсега нататък в търговията с английската страна да няма мита и квоти, стига английският импорт да дава отговор на европейските условия, измежду които за опазването на околната среда и държавната помощ.

"Ако английската страна работи по европейските правила, ще може да има достъп до пазара на услуги и на публични поръчки в Европейски Съюз. Предлага се Европейски Съюз и Англия да си поделят квотите за улов на риба в граничните води ", разяснява Барние.

След 31 декември, когато Англия желае да напусне единния пазар и митническия съюз, достъпът до европейския пазар ще предстои на узаконяване. Всеки английски импорт ще предстои от идната година на позволение, по тази причина и ще бъде проверяван

Какво ще покрива съглашението за бъдещите връзки

В контракта за бъдещите връзки могат да влязат клаузи за съдействие в региона на защитата, битката с тероризма, опазването на околната среда, проучванията, образованието и други.

Ключов въпрос ще бъде изискванията и правилата на търговия сред Европейски Съюз и Англия ‒ да вземем за пример, ще има ли мита, какви ще бъдат стандартите за търгуваните артикули, по какъв начин ще се подсигуряват почтени условия на конкуренция и по какъв начин ще се позволяват възможни разногласия.

Ако Англия желае след напускането си да резервира достъп до единния пазар или митническия съюз или пък да се възползва от други общи начинания, тя ще би трябвало да продължи да взе участие във финансирането им. В подобен случай ще би трябвало да се търси единодушие за размера на английските вноски.

Гражданите и техните права

Правата на жителите са обезпечени в съглашението за отдръпване. Гражданите на Европейски Съюз, живеещи във Англия, и английските жители в Европейски Съюз имат право да останат да живеят и работят там, където са в този момент.

Тази тематика ще остане основна за Европейския парламент, да вземем за пример във връзка с свободата на напредване и даването на здравни грижи на жителите на Европейски Съюз във Англия.

Как ще се развият нещата във времето

Съгласно съглашението за отдръпване, до края на декември 2020 година е в действие временен интервал, в който Англия има достъп до единния пазар и би трябвало да съблюдава европейското законодателство, макар че към този момент не взе участие в определянето на разпоредбите на Европейски Съюз. Обединеното кралство ще продължи да внася средства в европейския бюджет през този интервал, само че не взе участие в договарянията за идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз от 2021 година

Целта е договарянията за бъдещите връзки да бъдат завършени преди края на преходния интервал. Този интервал може да бъде продължен един път, само че решението за това би трябвало да бъде взето преди 1 юли.

Ако не бъде реализирано съглашение до края на преходния интервал, Англия ще търгува с Европейски Съюз по разпоредбите на Световната комерсиална организация.

Как ще протекат договарянията

От страната на Европейски Съюз договарянията ще бъдат водени от някогашния еврокомисар Мишел Барние въз основа на насоки, признати от Европейския съвет. Г-н Барние водеше и договарянията по съглашението за отдръпване.

Депутатите ще имат опция да показват позицията си по договарянията посредством резолюции. Парламентът е основал контактна група отпред с ръководителя на комисията по външни работи Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), която ще реализира връзка с Мишел Барние и ще координира работата с парламентарните комисии.

За да може да влезе в действие, всяко едно реализирано съглашение ще би трябвало да получи утвърждението на Европейския парламент и на Съвета. За разлика от съглашението за отдръпване, допустимо е съглашението за бъдещите връзки да изисква ратификация от националните парламенти, ако то визира въпроси, в които отговорността за решенията е споделена сред Европейски Съюз и страните членки. Договорът ще би трябвало бъде утвърден и от страната на Англия.

Позицията на Парламента

В резолюция от септември 2019 година Парламентът съобщи, че съглашението за бъдещите връзки ще би трябвало да съдържа клаузи за отбрана на вътрешния пазар на Европейски Съюз и да не слага европейските компании в неподходящо състояние по отношение на съперници. Депутатите подчертаха, че няма да дадат утвърждение на съглашение, което не съблюдава тези правила.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР