Европейският съюз и НАТО приканиха Русия и Украйна да действат

...
Европейският съюз и НАТО приканиха Русия и Украйна да действат
Коментари Харесай

ЕС и НАТО: Русия да възстанови корабоплаването през Керченския пролив

Европейският съюз и НАТО приканиха Русия и Украйна да работят оптимално сдържано, с цел да се понижи напрежението в Азовско море и приканиха Русия да възвърне свободното прекосяване през Керченския пролив, съобщи Франс прес.

"Очакваме Русия да възвърне свободата на придвижване в Керченския пролив и призоваваме всички страни да работят с оптималната въздържаност, с цел да се понижи неотложно напрежението ", гласи декларация на Европейски Съюз. Събитията в Азовско море демонстрират до какво може да докара "пренебрегването на главните правила на интернационалното съдействие ", се споделя в декларацията.

Европейски Съюз отбелязва, че "строежът на Керченския мост (от Русия) бе осъществен без единодушието на Украйна и е още едно нарушаване на суверенитета и териториалната й целокупност ". Европейски Съюз "не признава и няма да признае противозаконната анексия на Крим от Русия ", се показва в умозаключение в декларацията.

НАТО съобщи, че поддържа изцяло суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, в това число правата й на мореплаване в териториалните й води, заяви Агенция Франс Прес. НАТО прикани Русия и Украйна към въздържаност и понижаване на напрежението в Азовско море, съобщи ТАСС, като цитира изказване на говорителката на НАТО Оана Лунджеску. "НАТО деликатно следи развоя на обстановката в Азовско море и Керченския пролив и ние поддържаме връзка с украинските управляващи. Призоваваме към въздържаност и понижаване на напрежението ", се споделя в декларацията. "Призоваваме Русия да обезпечи свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в сходство с интернационалното право ", гласи декларацията, представена от ТАСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР