Европейският съюз (ЕС) отхвърли категорично искането на руския президент Владимир

...
Европейският съюз (ЕС) отхвърли категорично искането на руския президент Владимир
Коментари Харесай

ЕС няма да плаща руския газ в рубли. Какво ще последва от това?

Европейският съюз (ЕС) отхвърли изрично настояването на съветския президент Владимир Путин да заплаща в рубли доставките на природен газ. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Германия, Полша и още няколко страни оповестиха, че това няма по какъв начин да стане.

Преди няколко дни Путин Путин подреди на " Газпром " съветският природен газ да се продава на така наречен " вражески страни " единствено за рубли, защото със замразяването на съветските активи в чужбина " Западът зачерта доверието " към своите валути. След изказването му европейските цени на газа се покачиха с до 30% в сряда, защото съветският газ съставлява към 40% от общото ползване в Европа, само че по-късно потеглиха надолу. Към момента суровината се търгова за към 105 евро/мВтч (TTF), колкото беше и преди анонса на Путин.

Фон дер Лайен дефинира нареждането на съветския президент като шантаж и опит да се заобиколят глобите на Европейски Съюз. " Това би било едностранно решение, което нарушава изискванията на договорката. Не сме въвели наказания, с цел да позволим някой да ги заобикаля. Мина времето, когато енергетиката може да се употребява за шантаж ", сподели още тя.

Германският канцлер също беше безапелационен, че страната няма да заплаща за газ и петрол в рубли. " Навсякъде има стоманени контракти и валутата, в която стават разплащанията, е част от тях ", съобщи Олаф Шолц.
Реклама
Полша също не вижда опция да се разплаща в рубли за газовите доставки. От управлението на газовата компания PGNiG подсетиха, че договорът й с " Газпром " е до края на годината и по-късно счита напълно да се откаже от импорт на газ от Русия. А съгласно италианския министър председател Марио Драги заплащането в рубли за газ е нарушаване на договорите.

Българският министър председател Кирил Петков съобщи, че този въпрос не е от огромно значение, а енергийният министър Александър Николов счита, че няма проблем в случай че се наложи страната да заплаща в рубли. " У нас има контрагент, който да извърши разплащанията и в съветски рубли, тъй че доставките за идващите месеци не са застрашени ", сподели Николов. От " Булгаргаз " пък споделят, че преди да се стигне до каквато и да е смяна е нужно " Газпром " да направи публично искане, каквото все още няма.

В собствен разбор Eurointelligence обръща внимание, че в по този начин създалата се обстановка с настояването на Путин за заплащане на газовите доставки в рубли, Европейски Съюз би трябвало да ускори подготовката си за възможна газово ембарго. Това може да се случи най-малко по две аргументи - или Путин прекъсва доставките, тъй като не му плащаме в рубли, или Европейски Съюз постанова възбрана за импорт, тъй като натискът върху него за такива наказания става политически нетърпим. Все още не сме на този стадий. Но може да сме на една химическа офанзива разстояние, написа изданието. Според създателите на разбора това, което Путин се пробва да направи, е парите да се изперат в негова изгода. Ако немски вносител на газ желае да заплати на " Газпром " в рубли, той ще би трябвало да получи рублите от Русия. За задачата ще би трябвало да открие сметка в Русия в несанкционирана банка, като " Газпромбанк " да вземем за пример. Проблемът е, че пазарът за рубли не е ликвиден. Единственият продавач е Руската централна банка. Така че ще бъдат нарушени глобите. Шолц и Драги, без да се двоумят, отхвърлиха настояването на Путин. Това значи, че би трябвало да се приготвят за съветско газово ембарго, когато желаните заплащания не дойдат, написа Eurointelligence. Русия към момента не е трансформирала в законова процедура заповедта на Путин, което може да отнеме една седмица. Детайлите ще имат значение, тъй като е допустимо да има изключения или малки врати. Тъй като Русия във всеки случай ще загуби Запада като клиент, тя няма доста какво да губи, оказвайки напън върху Европа.
Подкрепа от Съединени американски щати
В спешната за Европа обстановката с енергийните цени американският президент Джо Байдън даде обещание, че Съединени американски щати ще доставят най-малко 15 милиарда куб. метра повече полутечен природен газ (LNG) за Европа тази година, в сравнение с е планувано досега., с цел да помогне на Европейски Съюз да замести съветския импорт на суровината. То ще обезпечи политическа платформа за търговски съглашения, които ще би трябвало да последват, с цел да стартират доставките. Европейски Съюз си сложи за цел да размени тази година близо две трети от общия си импорт на газ от Русия, който е бил 155 милиарда куб. метра предходната година, откакто войната на Русия в Украйна докара до бързо преосмисляне на енергийната тактика на съюза.
Реклама
Новата европейска енергийна тактика, показана от Брюксел при започване на март, има за цел да размени 101.5 милиарда куб. метра съветски газ през 2022 година с различни източници на доставки, създаване на ВЕИ мощности и повишение на енергийната сигурност. Половината от тази подмяна би трябвало да пристигна с обезпечаването на 50 милиарда куб. метра LNG от нови снабдители.

Новата енергийна тактика на Брюксел е амбициозна, а най-трудната част от осъществяването й тази година ще бъде замяната на половината съветски доставки с 50 милиарда куб. метра LNG от нови снабдители.

Първият проблем, който би трябвало да се преодолее, е потенциалът за регазифициране, написа Eurointelligence. Европейски Съюз има към 37.5 милиарда куб. метра необработен потенциал, без Испания и Португалия, които са едва свързани с останалата газова мрежа на Европейски Съюз. От тези страни могат да идват още 7 милиарда куб. метра годишно. Това оставя към 5 милиарда куб. метра дефицит, който може да бъде обезщетен от импорт през терминали във Англия. Снабдяването също е предизвикателство. Европейски Съюз ще се нуждае от към 20 милиарда куб. метра LNG, които да се пренасочат от други страни, изключително в Азия. Възможно е това да стане, само че цената ще е по-висока спрямо Азия. Следователно приемането на спомагателен газ, нужен за компенсиране на дефицита, е изпълнимо, само че мъчно, считат от Eurointelligence.

По-важна е средносрочната картина - Европа да получава повече полутечен газ от Съединени американски щати и след 2025 година Големият проблем тук ще бъде финансирането. Според последното енергийно изследване на Федералния запас в Далас, частният капитал, с който разполагат петролните и газови компании, е намалял със 70-80% през последните години. Други кредитори също постоянно се въздържат да поддържат нови планове за експорт на полутечен природен газ, в случай че не са обезпечили нужните договорни гаранции, че ще намерят купувачи за своите доставки.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Компании 1 Енергетика 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Изграждането на фабрики за втечняване, които са нужни, с цел да може газът да се изнася посредством транспортен съд, също стана доста по-скъп при започване на века. Тази и идната година цената може да се вдигне още, тъй като инфлацията в Съединени американски щати покачва разноските както за материали, по този начин и за труд. Износителите и финансиращите ги компании са изправени пред алтернатива сред високата възвръщаемост, която пазарът на газ може да обезпечи, и възходящите финансови разноски. Дали Съединени американски щати ще могат да усилят износа за Европейски Съюз в средносрочен проект ще зависи от няколко разнообразни фактора, считат от Eurointelligence. Единият е какъв брой склонни ще бъдат купувачите от Европейски Съюз да подпишат дълготрайни контракти за американски LNG. Другият е какво може да направи американското държавно управление, с цел да улесни достъпа на експортьорите до финансирането, от което се нуждаят, с цел да усилят потенциала. И последният - какви ще са пазарните цени в дълготраен проект.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР