Европейският съюз (ЕС) обяви, че започва официално разследване на TikTok

...
Европейският съюз (ЕС) обяви, че започва официално разследване на TikTok
Коментари Харесай

ЕС започна проверка на TikTok за защита на децата

Европейският съюз (ЕС) разгласи, че стартира публично следствие на TikTok по отношение на хипотетични нарушавания на отговорностите му за отбрана на малолетните онлайн, според нов закон за надзор на цифровото наличие, съобщи Агенция Франс Прес.

Това е втората инспекция на огромна онлайн платформа, откогато Брюксел вкара Закона за цифровите услуги (ЗЦУ), откакто през декември тя беше ориентирана към X на софтуерния милиардер Елон Мъск.

Брюксел е изключително угрижен, че приложението за шерване на видеоклипове, благосъстоятелност на китайската компания ByteDance, може би не прави задоволително, с цел да се оправи с негативното влияние върху младежите.

Основното терзание е по този начин нареченият резултат на " заешката дупка " - който се демонстрира, когато на потребителите се подава обвързвано наличие въз основа на логаритъм, което в някои случаи води до по-опасно наличие.

Опасенията на Европейската комисия включват и инструментите за инспекция на възрастта на TikTok, които съгласно нея " може да не са рационални, пропорционални и ефикасни ".

Комисията откри " публично произвеждане, с цел да реши дали TikTok може да е нарушила " ЗЦУ в други области, в това число " бистрота на рекламата " и " достъп до данни за откриватели ".

Действията са подхванати след разбор на отчета за оценка на риска, направен от TikTok, и отговорите на настояванията на Брюксел за повече информация по отношение на ограниченията, които платформата за шерване на видео е подхванала против противозаконното наличие, отбраната на малолетните и достъпа до данни.

Регулаторните органи ще продължат да събират доказателства, обявиха от Комисията и прибавиха, че този ход ѝ дава право да предприеме спомагателни стъпки за използване на законодателството, в случай че е належащо.

" В качеството си на платформа, която доближава до милиони деца и младежи, TikTok би трябвало да съблюдава напълно ЗЦУ и има особена роля в отбраната на малолетните онлайн ", съобщи Тиери Бретон, комисар на Европейски Съюз по въпросите на вътрешния пазар.

" Започваме тази публична процедура през днешния ден, с цел да подсигуряваме, че ще бъдат подхванати пропорционални дейности за отбрана на физическото и прочувственото богатство на младите европейци. Не би трябвало да пестим старания, с цел да защитим нашите деца ", добави Бретон.

TikTok има над 142 милиона месечни консуматори в Европейски Съюз, което е повече от 125 милиона през предходната година.

" TikTok би трябвало да прегледа деликатно услугите, които предлага, и да обмисли деликатно рисковете, които те основават за своите консуматори - както млади, по този начин и остарели ", съобщи изпълнителният заместник-председател на комисията Маргрете Вестагер.

Официалната инспекция ще се концентрира върху четири области: по какъв начин TikTok прави оценка и понижава систематичните рискове; по какъв начин компанията съблюдава условията за отбрана на персоналните данни и сигурността на непълнолетните; ограниченията на TikTok за обезпечаване на " надеждно " вместилище за реклами и подхванатите стъпки за повишение на прозрачността.

TikTok съобщи, че работи за отбрана на малолетните онлайн.

" TikTok е пионер в основаването на функционалности и настройки за отбрана на младежите и недопускане на лица под 13 години в платформата - въпроси, с които се бори цялата промишленост ", съобщи представител на компанията.

" Ще продължим да работим с специалистите и промишлеността, с цел да осигурим сигурността на младежите в TikTok, и чакаме с неспокойствие в този момент да имаме опция да разбираем в детайли тази работа на Комисията ", добави той.

Не е очакван краен период за привършване на производството.

ЗЦУ дава на Брюксел пълномощието да постанова високи санкции, като глобите за нарушавания могат да включват санкции, достигащи до шест % от световните доходи на дадена цифрова компания.

Комисията може даже да блокира платформи в блока на 27-те страни при съществени и повтарящи се нарушавания.

Законът на Европейски Съюз влезе в действие предходната година за най-големите онлайн платформи в света, в това число TikTok и X, както и за Фейсбук и Instagram.

Новите правила изискват от фирмите да вършат повече, с цел да управляват наличието онлайн, само че също по този начин чакат от цифровите търговци на дребно да работят бързо и дейно, с цел да защитят купувачите онлайн.

Законът ЗЦУ се ползва за всички платформи от 17 февруари.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР