Европейският съюз е подготвил законопроект, с който ще позволи на

...
Европейският съюз е подготвил законопроект, с който ще позволи на
Коментари Харесай

ЕС разрешава на страните да блокират вноса на руски газ без компенсации

Европейският съюз е подготвил законопроект, с който ще разреши на страните членки независимо да блокират вноса на газ от Русия и Беларус, заяви “Файненшъл Таймс ”.

 

Според проектодокумента, препоръчан от Брюксел, всяка страна от Европейски Съюз ще може да не разрешава достъпа на компании от Русия и Беларус до своите газопроводи и терминали за полутечен природен газ (LNG). Предложението може да даде съображение на енергийните компании от блока да прекратят връзките си с съветски снабдители, без да се постанова да заплащат големи обезщетения, изясни почитан чиновник на Европейски Съюз.

 

Въпреки че страните от съюза последователно понижиха зависимостта си от съветската сила след експлоадирането на войната в Украйна, Русия към момента обезпечава почти 10% от доставките на газ, в това число LNG. Редица страни, в това число Австрия и Унгария, към момента са

мощно зависими от съветското гориво

 

Европейска комисия желае да накара страните членки да спрат оставащия импорт на синьо гориво, показва вестникът.

 

Брюксел предложи да се разреши на страните “частично или, когато е целесъобразно, изцяло да лимитират достъпа до газопреносната система за съветски и беларуски компании, когато това се изисква за отбрана на националните ползи. Предварителният текст трябваше да бъде утвърден на 8 декември, се прибавя в отчета. Финалната версия би трябвало да бъде публично призната от Народното събрание и страните. Европейската комисия отхвърли да разяснява отчета на “Файненшъл Таймс ”.

Изданието отбелязва, че Белгия и Испания тази година са станали

най-големите вносители на руски втечнен природен газ след Китай.

 

Нидерландия забрани нови контракти за претоварване на съветски LNG, в това число прекачване сред съветски арктически ледоразбивачи и танкери и тези, които отиват в азиатските страни.

 

Белгия, Испания и Франция на собствен ред позволиха вноса и реекспорта на полутечен газ от Русия с обяснението, че за техните компании е мъчно да се откажат от съществуващите контракти. Други страни, в това число Германия, също употребяват полутечен природен газ, импортиран през западноевропейски страни.

 

“Знам, че Белгия със своя енергиен терминал към момента оказва помощ или улеснява (доставките на съветски газ – бел. ред.), че този газ към момента тече. Разбира се, ние самите нямаме потребност от това, само че прилежащите страни имат ”, изясни белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Стройтен.

Европейски Съюз осъществя взаимна самодейност за доставяне с газ, с цел да попълни запасите преди зимата и да избегне повторението на миналогодишните рекордно високи цени на силата.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон неведнъж е упорствал държавните управления да заемат по-твърда позиция, заявявайки на конференция във Варшава през септември, че страните в блока би трябвало да понижат съветския експорт на полутечен природен газ, с цел да го спрат изцяло.

През февруари тази година Европейски Съюз вкара таван на цената на синьото гориво от 180 евро за MWh (около 2 хиляди $ за 1 хиляди куб. м). Руският президент Владимир Путин отговори, като подписа декрет, забраняващ на “Газпром ” да купува газ от взаимни предприятия с немската Wintershall Dea и австрийската OMV над контролираната цена.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР