Европейският съюз досега е замразил активи на стойност 13,8 милиарда

...
Европейският съюз досега е замразил активи на стойност 13,8 милиарда
Коментари Харесай

ЕС е замразил 13,8 млрд. евро руски активи от началото на войната в Украйна

Европейският съюз до момента е замразил активи на стойност 13,8 милиарда евро, притежавани от съветски олигарси, други физически и юридически лица, глобени поради съветската експанзия против Украйна, съобщи еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс, представен от Ройтерс.

Еврокомисарят посочи, че по-голямата част от тази сума се пада единствено на пет от 27-те държави-членки на Европейски Съюз, като прикани и другите да се засилват. В момента блокът има 98 организации и близо 1160 лица, включени в санкционния лист поради дейностите на Русия в Украйна. Той обаче не уточни кои са тези пет страни.

" За момента имаме замразени средства, идващи от олигарси и други субекти, на стойност 13,8 милиарда евро, това е много забележителна сума ", сподели Рейндерс.

Държавите от Европейския съюз в края на май съобщиха за замразяване на към 23 милиарда евро (24,5 милиарда долара) на активите на Руската централна банка.

Русия обществено съобщи, че западните наказания са довели до замразяването на към 300 милиарда долара от активите на нейната централна банка в международен мащаб.

Рейндерс каза, че чака дефинитивно политическо съглашение след лятото относно нов юридически инструмент, който да направи нарушаването или опитът за заобикаляне на глобите престъпно престъпление навсякъде в Европейски Съюз, което сега не е по този начин.

Политиката, предназначена да ограничи заобикалянето на рестриктивните мерки посредством прекачване на активи на членове на фамилията, които не попадат под наказания, може да влезе в действие през есента.

" Ако казусът е подобен, парите ще се върнат във фонд в интерес на украинския народ, който да върне парите на украинския народ след конфискацията на активи ", сподели той.

Рейндерс и министрите също разискаха съдействието с " Евроджъст ", организацията на блока за наказателно правораздаване, за събиране на доказателства за хипотетични военни закононарушения в Украйна.

Той сподели, че " Евроджъст " ще съхранява всички доказателства и би трябвало да си сътрудничи тясно със страните-членки на блока, 14 от които организират лични национални следствия, свързани с войната.

" Най-важното е да има доста добра съгласуваност, да не се дублират другите обстановки и да се събират всички доказателства на едно и също място ", сподели Рейндерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР