Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване

...
Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване
Коментари Харесай

Брюксел се връща към обсъждане на темата за разширяване на ЕС

Европейският съвет ще се върне към разискване на тематиката Разширяване на Европейски Съюз преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която следва да се организира през май следващата година в Загреб в границите на Хърватското председателство. Това умозаключение беше признато от водачите на Европейския съвет през днешния ден по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, което бе в съгласие и подкрепено от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и немския канцлер Ангела Меркел.

„ Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания “, посочи министър председателят Борисов и добави: „ Вече имаме изречение, което дава тази вероятност, за която толкоз настоявахме. Предложих го и за наслада сътрудниците го одобриха “.

Пред медиите министър председателят Борисов заяви още, че България и още пет страни – Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, изпратиха писмо до Екологичен потенциал и Европейска комисия във връзка с Пакета „ Мобилност I “, като задачата е той да бъде преразгледан. „ Толкова доста кръпки му се сложиха, че към този момент загуби първичния си смисъл “, безапелационен беше министър-председателят Бойко Борисов.

В писмото, инициирано от шестте европейски страни, измежду които е и България, се показва, че е нужна задълбочена полемика, която взима поради националните специфики на всички страни членки, в това число на тези, които се намират на външните граници на Европейски Съюз. „ Няма да приемем ограничения, които основават ненужни разделения в Европейски Съюз. Ние сме мощно уверени, че новите законодателни ограничения би трябвало да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те би трябвало да запазят конкуренцията в транспортния бранш на Европейски Съюз, без да слагат нашите компании в по-лоша позиция, в сравнение с компании, произхождащи от трети страни “, се отбелязва още в писмото. Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличение броя на празните курсове на камионите, което автоматизирано значи и съществени спомагателни стотици хиляди тонове въглеродни излъчвания годишно.

Шестимата министър председатели приканват Европейския парламент и Комисията деликатно да проучват предложенията, свързани с Пакета „ Мобилност I “ и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани ограничения преди предговорите да продължат.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР