Европейският съвет официално одобри решението на страните от Г-7 и

...
Европейският съвет официално одобри решението на страните от Г-7 и
Коментари Харесай

Таван на цените за руския дизел

Европейският съвет публично утвърди решението на страните от Г-7 и Австралия да се вкарат ценови тавани за съветските петролни артикули, доставяни по море, заяви пресслужбата на Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия. Както е известно, страните от Г-7 и Австралия се споразумяха да наложат ценови таван от 100 $ за съветските висококачествени петролни артикули като дизелово гориво, керосин и газьол и 45 $ за мазут и нафта. Подобно ценово ограничаване (60 $ за барел) към този момент бе наложено от 5 декември върху износа на съветски нефт. За разлика от петролното ембарго новите ценови тавани не засягат вноса в Европейски Съюз, а покупко-продажби, сключвани от трети страни.
Те се ползват от през вчерашния ден, като се дава временен интервал от 55 дни за артикули, закупени и натоварени преди тази дата.
Съединени американски щати оповестиха краткотрайно изключение за България и няколко страни от Европейски Съюз за новите наказания за съветските петролни артикули, които влязоха в действие, заяви " Дневник ". Става въпрос за страните, за които има решение за изключение (дерогация) от петролното ембарго, признато от Европейски Съюз на 3 юни предходната година и засягащо вноса на нефт.
Както е известно, от през вчерашния ден не може и да се изнасят нефтопродукти, създадени от съветски нефт. България може да продължи да внася " Уралс ", с цел да работи гладко рафинерията в Бургас, само че получените горива са главно за българския пазар и по изключение могат да се изпращат в Украйна.
Хипотетично след 5 февруари нашият пазар би трябвало да е " залят " от дизелово гориво, откакто " ЛУКойл Нефтохим " ще би трябвало да се преценява с експортните ограничавания, разяснява Мартин Владимиров, енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията. Това значи цените да спаднат доста. Някои анализатори считат, че е допустимо след 5 февруари у нас да се появи дизелов недостиг. " Към момента има доста незнайни. Изключението създадени на българска територия артикули от съветски петрол да се изнасят за Украйна е положително за бургаския нефтохим, само че въпреки това, в случай че износът за там е доста огромен, може да се окаже проблем за вътрешния пазар ", разсъждава Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация пред " Нова нюз ".
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР