Европейският съвет не успя да постигне единодушие на последната си

...
Европейският съвет не успя да постигне единодушие на последната си
Коментари Харесай

Европейският съвет не се разбра за единен отговор срещу Омикрон и за ядрената енергетика

Европейският съвет не съумя да реализира единогласие на последната си за 2021 година среща за обединен отговор против новия вид на ковид - Омикрон.

От формалното прессъобщение за резултатите от срещата излиза наяве, че има рекомендация, само че не и обвързване, всички маловажни пътувания да бъдат прекъснати. От написаното излиза наяве, че не би трябвало да има разтърсвания на Единния европейски пазар поради каквито и да е рестриктивни ограничения и това е повода да има единствено рекомендации, само че не и наложителни правила на паневропейско равнище.
Фаучи: Омикрон е най-заразният вид на ковид, чака ни тежка зима
Омикрон е най-заразният от всички регистрирани до момента разновидности на новия ковид. Това съобщи инфекционист №1 на Съединени американски щати Антъни Фаучи по...
Прочети повече
Лидерите на Европейски Съюз също по този начин обявиха, че желаят " бързо приемане " на проектите за ограничение на валидността на европейския дигитален документ за имунизация против COVID-19, прочут също като " зелен паспорт на Европейски Съюз ". Сертификатът да важи до 9 месеца след първите две дози сложена ваксина, в случай че лицето не получи подсилваща инжекция. В изказването се споделя, че Европейската комисия " ще одобри делегиран акт по този въпрос ", само че не прецизираха по кое време ще стане това.

На конференция след срещата на върха ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел съобщи: " Научните данни са от основно значение, когато става въпрос за Омикрон и ние сме изцяло ангажирани, с цел да ускорим третата доза. Също по този начин сме изцяло ангажирани с укрепването на равнището на съгласуваност във връзка с подвижността. "

Енергетика

Срещата на върха продължи по-дълго от предстоящото, защото страните от Европейски Съюз дебатираха листата за установяване на енергийните източници като част от проекта на Европейски Съюз за преобразяване на стопанските системи в по-щадящи околната среда, показва БГНЕС. Редица страни, които са срещу нуклеарната енергетика, като Германия, Австрия и Люксембург, се борят нуклеарната сила да не бъде класифицирана като " зелена ". България обаче е на позиция, че нуклеарната сила следва да е " зелена " - позицията беше предпазена от президента Румен Радев. Франция е на същото мнение - към 70% от електрическата енергия във Франция се създава от атомни електроцентрали. Съответно водачите на Европейски Съюз не бяха в положение да разгласяват никакво изказване, обвързвано с по този начин наречената " таксономия " на блока - процесът на установяване на това какво се класифицира като зелена сила и какво не.

" Различията означаваха, че не можахме да реализираме единодушие по заключенията. Ще се върнем още веднъж към това ", съобщи ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Мишел след срещата на върха.
Франция приказва за пик на петата вълна на ковид и чака шеста вълна поради Омикрон
Франция може би е достигнала пика на петата епидемиологична вълна на COVID-19, съобщи министърът на опазването на здравето на страната, а здравните...
Прочети повече
В знак на френско-германското единение немският канцлер Олаф Шолц даде взаимна конференция с френския президент Еманюел Макрон в Брюксел. Но двамата водачи не можаха да избегнат обстоятелството, че се намират на противоположните страни на този спор.

" Перспективите са малко по-различни във връзка с пътя, който двете ни страни имат намерение да следват. Отдавна Германия е взела решение, че нуклеарната сила няма да играе роля за нас в енергийния преход ", съобщи Шолц.

Позицията за Русия

Държавните и държавните ръководители от Европейския съюз взеха решение да удължат с шест месеца икономическите наказания против Русия, които са обвързани с осъществяването на Минските съглашения за споразумяване на спора в Украйна до 31 юли 2022 година Европейски Съюз насочи взаимно предизвестие към Русия, че ще бъде изправена пред " солидни последствия ", в случай че нахлуе в Украйна, което ще включва ограничения, координирани със съдружниците.

Приета е декларация, в която се споделя, че Москва би трябвало да " деескалира напрежението, провокирано от военното скупчване ", което е провела по границата с Украйна, и я приканиха да се включи в дипломатически договаряния посредством съществуващия конгрес с Париж, Берлин и Киев. Едно навлизане би довело до " съществени ограничения в отговор, в това число ограничаващи ограничения, координирани с сътрудниците ", се споделя в заключенията от срещата на върха на фона на известията, че Съединени американски щати упорстват европейците да приготвят взаимен ответен удар против Москва.
Цветелина Пенкова: Предстои определянето в Европейски Съюз на нуклеарната енергетика като зелена и устойчива (ВИДЕО)
" Един от главните причини против нуклеарната енергетика е какво се случва с нуклеарните боклуци. Оказва се, че има доста нови технологии и...
Прочети повече
Предупреждението пристигна в миг, когато западните съдружници изрично отхвърлиха опита на Русия да осуети упоритостите на Украйна за участие в НАТО и напъните на съветския президент Владимир Путин да се контракти непосредствено със Съединени американски щати за разрешаване на рецесията.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР