Европейският съвет актуализира днес своите препоръки за пътуване въз основа

...
Европейският съвет актуализира днес своите препоръки за пътуване въз основа
Коментари Харесай

ЕС облекчава пътуванията до трети страни

Европейският съвет актуализира през днешния ден своите рекомендации за пътешестване въз основа на развиването на коронавирусната пандемията, като поучава от 1-ви март да се разрешат неналожителни пътувания до и от трети страни, заложени в листата на Европейския съюз.

Съгласно тази рекомендация рестриктивните мерки по отношение на Covid-19 следва да се ползват, като се вземат поради както обстановката в третата страна, по този начин и самостоятелният статус на лицето. Държавите членки следва да позволяват неналожителните пътувания за лица, които са имунизирани с ваксина, утвърдена от Европейски Съюз или СЗО, преболедували лица и всички лица, пътуващи от страна в листата на Европейски Съюз. За някои от тези пасажери може да се ползват спомагателни ограничения, като да вземем за пример PCR тест преди пътуването.

Съветът предлага унищожаване на рестриктивните мерки за хора, имунизирани с утвърдена от Европейски Съюз или СЗО ваксина против Covid-19, в случай че те са получили последната доза от първичната имунизация минимум 14 дни и не повече от 270 дни преди идването си или имат сложена бустерна доза.

Държавите членки следва да отстранен краткотрайното ограничаване на неналожителните пътувания и във връзка с лица, които са преболедували Covid-19 в границите на 180 дни преди пътуването си до Европейски Съюз.

За лица, имунизирани с утвърдена от СЗО ваксина, страните членки могат да изискат и негативен PCR тест, изработен най-рано 72 часа преди заминаването, както и да ползват спомагателни ограничения, да вземем за пример карантина или изолираност. Отрицателен PCR тест преди заминаването може да се изисква и за лица, преболедували Covid-19, както и за лица, които са имунизирани с утвърдена от Европейски Съюз ваксина, само че не имат документ на Европейски Съюз или равностоен документ, предава БНР.

На деца на възраст над 6 години и под 18 години, които дават отговор на изискванията, избрани за възрастните, следва да бъде позволено да пътуват, показват още обновените рекомендации.

Освен това на всички останали деца на възраст над 6 години и под 18 години следва да бъде позволено да пътуват с негативен PCR тест, изработен най-рано 72 часа преди заминаването. Държавите членки могат да изискват в допълнение тестване след идването, както и карантина или самоизолация.

За деца на възраст под 6 години не следва да се ползва тестване или спомагателни условия.

Съгласно новите правила, с цел да се отстранен рестриктивните мерки на неналожителните пътувания за всички пътуващи от дадена трета страна, броят на случаите на Covid-19 на 100 000 поданици през последните 14 дни се усилва от 75 на 100. Увеличава се и седмичният % на тестване на 100 000 поданици – от 300 на 600 души.

Продължават да се ползват други съществуващи критерии, в това число постоянна или низходяща наклонност при новите случаи, 4-процентен предел на позитивните проби от всички направени проби, прогрес във имунизацията, съществуване на разновидности, пораждащи безпокойствие или интерес, както и цялостният отговор на COVID-19 в страната. Реципрочността следва да продължи да се взема поради съгласно съответния случай.

Същевременно в обновената рекомендация се показва, че е оправдано да се намерения за прекосяване към напълно самостоятелен метод. За да се даде време на трети страни да усилят имунизационното си покритие, Комисията следва да преразгледа рекомендацията до 30 април 2022 година, с цел да се обмисли заличаването на листата с страни. Комисията следва да рапортува на Съвета и по целенасоченост да му показа предложение за изтриване на листата.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР