Европейският сателитен оператор Eutelsat спря излъчването на немскоезичния канал на

...
Европейският сателитен оператор Eutelsat спря излъчването на немскоезичния канал на
Коментари Харесай

Напрежение между Германия и Русия: Немскоезичният канал на руската телевизия RT е свален от ефир

Европейският сателитен оператор Eutelsat спря излъчването на немскоезичния канал на съветската държавна телевизия RT, оповестиха немските регулаторни органи. Това е последната ескалация на медийния спор сред страните, оповестява Агенция Франс Прес.

Регулаторът MABB съобщи, че RT DE нито е изискал, нито е получил лиценз за лъчение от немския орган и че Eutelsat е бил осведомен за разногласието. В резултат на това Eutelsat приключва сателитното лъчение на програмата RT DE, се споделя в изказването на MABB.
„ Лек локдаун “ стартира в Германия от 28 декември
Властите в Германия имат намерение от 28 декември да вкарат в страната „ лек локдаун “, макар предварителните си проекти да...
Прочети повече
Този ход идва дни откакто YouTube блокира трети немскоезичен канал на RT, което разгневи Москва.

RT DE съобщи, че последният опит за блокиране на предаванията му е " противозаконен " и е резултат от политически напън от страна на Берлин , в миг на дипломатическо напрежение сред Германия и Русия.

Каналът е със седалище в Москва и има сръбски лиценз за кабелно и сателитно лъчение, което съгласно RT разрешава излъчването му в Германия според европейското законодателство. Германският регулаторен орган MABB обаче счита, че сръбският лиценз е непълен, защото RT DE " е на немски език и е ориентиран към немския пазар ". Поради това той стартира процедура против основаната в Берлин компания RT DE Productions.

Стартирала през 2005 година като " Russia Today ", финансираната от страната RT се разраства с предавания и уеб страници на разнообразни езици, в това число британски, френски, испански и арабски. Западните страни я упрекват, че популяризира дезинформация и агитация в интерес на Кремъл.

Във вторник съветският президент Владимир Путин прикани за преустановяване на " дискриминирането " против RT.
Германия осъди желанията на Русия да забрани правозащитна организация
Външният министър на Германия Хайко Маас съобщи през днешния ден, че е покъртен от почналата в Русия процедура по забраняването на правозащитната...
Прочети повече
В диалог с RT през днешния ден външният министър Сергей Лавров съобщи, че не може да изключи ответни ограничения за блокирането на спътника.

" От самото начало немските управляващи направиха всичко допустимо, с цел да основат неприятен имидж на вашия канал (RT) в немското общество ", сподели той. " Доскоро не искахме да тръгнем по същия път, задушавайки пресата... само че не мога да изключа, че ще отговорим ".

По-рано тази година Люксембург отхвърли да издаде лиценз на RT за лъчение на немскоезичен канал в страната, защото активността му значително е основана в Германия. Литва и Латвия също са забранили канала.

Миналата седмица YouTube, благосъстоятелност на Гугъл, блокира най-новия немскоезичен канал на RT " Auf Sendung ", тъй като се пробва да заобиколи по-ранното преустановяване на RT DE и " Der Fehlende Part ". Руският медиен регулатор изиска от YouTube да възвърне канала, като разгласи това за " акт на цензура ".

Медийният спор заплашва да изостри още повече връзките сред Русия и Германия, откакто предходната седмица берлински съд осъди руснак на пожизнен затвор поради ликвидиране на немска земя през 2019 година, което съгласно съда е било поръчано от Москва. Решението накара Германия да експулсира двама съветски дипломати. Москва отговори с ответни експулсирания.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР