Европейският съд постанови решение по дело, заведено заради отказ на

...
Европейският съд постанови решение по дело, заведено заради отказ на
Коментари Харесай

Европа ни натисна: Признавайте децата от еднополови съюзи

Европейският съд постанови решение по дело, заведено поради отвод на регион Панчарево на Столичната община да издаде акт за раждане на дете от родители в еднополов брак. Според решението страните от Европейски Съюз са длъжни да издават документи за идентичност на своите жители, даже когато не признават еднополовите бракове.

В случая детето има акт за раждане, публикуван в Испания, където е родено през 2019 година в семейство от две майки. Едната от двете майки, вписани в акта за раждане, е български жител и по този начин детето също придобива статут на българин.

Когато българската майка пристъпва към издаване на български документи за идентичност на детето, не съумява да получи български акт за раждане, а общината упорства да разбере коя е биологичната майка, се прецизира в известие на Съда на Европейски Съюз.

Действащият в България пример на акт за раждане планува единствено една рубрика за " майка " и една за " татко ", във всяка от които може да бъде вписано единствено по едно име, отбелязва съдът. Столичната община отхвърля да издаде акт за раждане поради липса на данни за самоличността на биологичната майка на детето и тъй като вписването в акт за раждане на двама родители от женски пол " би противоречало на публичния ред в България ", където еднополовите бракове не са позволени.

Стига се до дело в Административен съд София-град, като българският съд взема решение да се допита до Съда на Европейски Съюз.

По смисъла на днешното решение България би трябвало да издаде документи на детето, без да изисква издаването на български акт за раждане, както и да признае испанския акт за раждане.

Правилата за гражданското положение се дефинират от страните в Европейски Съюз , които са свободни да плануват или не в своето национално право брака сред хора от еднакъв пол, или качеството им на родители. Държавите от Европейски Съюз би трябвало да съблюдават европейското законодателство, като за задачата признаят гражданското положение на хората, открито в друга страна от Европейски Съюз , постановява Европейският съд.

Според това решение в случаи, сходни на обсъждания, страните от Европейски Съюз следва да признават родителството при еднополови бракове и това не нарушава националната еднаквост, нито заплашва публичния ред на тези страни. Подобно обвързване не допуска съответната страна да планува в националното си право хора от еднакъв пол да имат качеството родители или да признае за цели, разнообразни от упражняването на правата, които това дете черпи от правото на Европейски Съюз , връзката на генезис сред детето и хората, чиито имена са вписани като негови родители в акта за раждане.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР