Европейският противовъздушен и противоракетен щит е инициатива, в която са

...
Европейският противовъздушен и противоракетен щит е инициатива, в която са
Коментари Харесай

Министър Тагарев: България ще участва в изграждането на Европейския ПВО и ПРО щит, 2024 г. започваме придобиване на зенитно-ракетни системи

" Европейският противовъздушен и противоракетен щит е самодейност, в която са се присъединили 12 страни, ние също ще участваме, ще си сътрудничим, дружно ще поръчваме и споделяме разноските ". Това разкри пред bTV министърът на защитата профо. Тодор Тагарев.
 
По думите му, превъоръжаването на Българската войска ще бъде в 13 посоки. " През 2024 година може да стартираме процедура за придобиване на зенитно-ракетни системи ", съобщи Тагарев. По думите му за идната година се планува 2% от Брутният вътрешен продукт да отиде за защита, даже малко от горната страна – 2,05%. Министър Тагарев акцентира, че има внезапен скок на средствата за армията.
 
" Необходимостта от вложения в защитата е голяма. В продължени на 35 години армията не е получавала ново въоръжение. Сега първо бяха F-16 за Военновъздушни сили, след това корабите за Военноморски сили и в този момент бойните машини за Сухопътните войски ", уточни той.
" Няма бронирана машини или танк, който да издържи на директно попадение на противотанкова ракета. Въпросът е в Сухопътните войски да имат такива машини, които да са маневрени и мощни, които да работят в един военен ред с нашите съдружници ", акцентира военният министър.
 
" Предвижда се инвестиция в дронове. Имаме на въоръжение няколко безпилотни летателни апарата. Предвижда се да придобием дронове за разузнаване и за ударни цели ", акцентира проф. Тагарев.
 
" Концепцията на когнитивната война значи, че военните средства от време на време са единствено поддържащи, а страната насреща да бъде накарана да работи в сходство с нашите стремежи. Тя включва психическо, политическо, медийно, финансово въздействие. Тя влияе на всеобщото усещане, експлоатирайки страховете на хората. Неслучайно Русия овладя Запорожката АЕЦ, непрестанно се основава напрежение ", уточни той.
 
" Помагаме на Украйна с оръжия и снаряди ", добави Тагарев и даде образец с БТР-ите на Министерство на вътрешните работи, които бяха дарени на Киев. " У нас има украински бойци, които учат британски език в София и Варна. Това също е значимо ", добави той. По думите му украинските военнослужещи били над 30 на брой. Той уточни, че е вид да образоваме и украински бойци, като уточни, че може да образоваме бойни санитари. Военният министър акцентира, че в Унгария и Полша сме изпратили наши военни, които да образоват украински военнослужещи.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР