Европейският пазар на торове за селското стопанство е в паника,

...
Европейският пазар на торове за селското стопанство е в паника,
Коментари Харесай

Защо торът е в морето, а не на полето

Европейският пазар на торове за селското стопанство е в суматоха, цените им скачат не в проценти, а в пъти. Фермерите стартират есенната акция без торове, което значи ниски добиви и високи цени на всички аграрни артикули . И всичко това се случва на фона на 3000 тона азотни торове, натоварени на транспортен съд, затънал в морето край Камен бряг, което се оказва невероятно за решение предизвикателство за цялата ни страна. 

Земеделци разискват какви ще са следствията от неналичието на торове и за какво при тази липса част от торовете от " Vera Su " се изсипаха в морето, а не на полето .   

Агробизнесменът Красимир Кумчев счита, че цяла седмица страната се занимава с проблем, който е бързо разгадаем
" Изуми ме по какъв начин се пробва насипен товар да се претрупва с кофа. Има толкоз други способи за преместване на товари... Азотните торове са взривоопасни . Когато се работи с тях, би трябвало да се внимава да не прескочи електрическа искра, която може да възпламени кораба или склада... Ако бяха разрешили на аграрни производители да отидат да го разтоварят и да си вземат това, което са разтоварили, за два дни нещата щяха да приключат ". 

По думите на Кумчев огромни торови фабрики в света затварят или понижават произвеждане. " Криза с тора ще има ", предвижда той. 

Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, прибавя, че " пазарът за торове е подлудял ": 

" Никой не желае да работи на загуба. Цените, които се въртят в пространството за амониев нитрат, са извънредно високи и върхови . За 48 часа нарастването е с 5%. От 1 октомври чакаме нова цена. Освен високи цени, другият проблем е дефицитът. Няма произвеждане. В България има два торови завода, единият не работи... Има два аспекта - да ториш, както би трябвало, и да направиш произвеждане, което е скъпо . Вторият вид е да намалиш потреблението на торове или изобщо да го прекратиш, което е пагубно, когато приказваме за земеделие ".  

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР