Европейският парламент ще обсъди днес доклад на евродепутата Илхан Кючюк

...
Европейският парламент ще обсъди днес доклад на евродепутата Илхан Кючюк
Коментари Харесай

ЕП към Скопие: В учебниците трябва да има исторически факти

Европейският парламент ще разиска през днешния ден отчет на евродепутата Илхан Кючюк (ДПС/ " Обнови Европа " ), отдаден на бъдещето на Република Северна Македония в Европейски Съюз. В документа е насочен апел Европейски Съюз да оцени исторически значимите последствия във връзка с сигурността за стабилността и единството на европейския континент и на Западните Балкани поради съветското нахлуване против Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съдържа се настойчив апел страните от Европейски Съюз да покажат единение, като стартират публично договаряния за присъединение със Скопие и Тирана, като вземат поради геополитическите последствия и осъществяването на формалните условия, като инвестиция в доверието, стабилността, напредъка и процеса на помиряване в района. Отбелязват се заплахите от възходяща икономическа и енергийна взаимозависимост от Китай и Русия в целия район.

Предвижда се Екологичен потенциал да приветства процеса на подсилване на връзките със прилежащите страни и засиленото районно съдействие, залегнало в Преспанското съглашение с Гърция и в Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България. Очаква се евродепутатите да приканват всички страни да продължат да се стремят към градивен разговор, с цел да се обезпечи цялостно, поредно и добросъвестно използване на двата документа, като се въздържат от дейности, които биха могли да подкопаят присъединението към Европейски Съюз и по-широките европейски ползи, както и Европейската комисия да усили напъните си за улеснение на разговора и по този метод да проправи пътя към жизнеспособно и стабилно съглашение.

В отчета се показва поддръжка за България и Северна Македония да намерят взаимно допустим излаз за нерешените двустранни въпроси и мощно се приветства политическия подтик за широкообхватно, градивно другарство сред двете страни, като се търсят нови допирни точки в голям брой области от съвместен интерес, вместо да се прокарват спомагателни линии на разделение; предизвикват се сътрудниците да ускорят този ангажимент в дух на почтеност и в сходство с двустранния контракт, и да стартират договаряния за присъединение, като се стремят откровено към реализиране на взаимно допустими, ранвовесни и трайни решения на откритите двустранни въпроси допустимо най-бързо.

Очаква се Екологичен потенциал настоятелно да призове за обновяване на работата по учебниците по история за учебните заведения в България и Северна Македония; да подчертае, че текстовете следва да отразяват тълкуването на исторически обстоятелства и данни от общата история на двата народа въз основа на достоверни исторически източници, тъй като връзките сред бъдещите генерации на двете страни ще бъдат отражение на техните просветителни процеси. Предвижда се Екологичен потенциал да осъди всеки опит за подмяна на исторически монументи или артефакти, в това число унищожаването на достоверно културно завещание, както и всевъзможни опити за пренаписване на историята, тъй като сходни случаи пораждат дълбоки опасения, в това число поради неналичието на осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година.

В отчета се отбелязва значимостта от отбрана на правата на всички общности и от дейно противопоставяне на всички случаи на дискриминация, като се предлага държавното управление в Скопие да обезпечи идентична конституционна отбрана на правата на всички етнически общности и да пази тяхното културно завещание, езици и обичаи посредством еднакъв, приобщаващ и недискриминационен достъп до обучение и медии. Отправен е апел за спомагателни усъвършенствания във връзка с упражняването на правата на хората от малцинства, в това число на самоопределяне и на приобщаващо междукултурно образование; акцентира се смисъла на осъвременяването и приемането на законодателство в региона на образованието, което отстранява дискриминационното и заклеймяващото наличие, и е съобразено със закона за попречване на и отбрана от дискриминация. Съдържа се апел управляващите в Северна Македония да предотвратяват и непрекъснато да подлагат на наказателно гонене всички случаи на изявления, проповядващи омраза и ненавист, на закононарушения от ненавист и на заплашване, да проверяват задълбочено обвързваните с такива случаи набези и да обезпечат сигурността и сигурността на тези, против които те са ориентирани, като да вземем за пример хора от малцинствата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР