"Европейският парламент се доверява на националните институции. Това е практика

...
"Европейският парламент се доверява на националните институции. Това е практика
Коментари Харесай

Йончева за поискания имунитет: Така ще се докаже, че обвиненията са абсурдни

"Европейският парламент се доверява на националните институции. Това е процедура и това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за подхванатите стъпки, тъй като знам, че това е пътят, който ще потвърди, че тези обвинявания нямат никакво съображение ". Това съобщи Елена Йончева във връзка настояването на българската прокуратура Европейският парламент да смъкна имунитета й като евродепутат.

Тя напомни, че в българския парламент е дала единодушието си за събаряне на имунитета й като народен представител и акцентира, че Европейският съд за правата на индивида е приел нейна тъжба против повдигнатите против нея обвинявания за пране, присвоени от банкрутиралата към този момент банка КТБ.

По думите на Йончева в случай че над 80% от подадените тъжби в Европейския съд се смятат за неприемливи, фактът, че нейната е била призната, означавал, че това е евентуално основателна тъжба. Според нея цялата истина към случая ще излезе нескрито. "Тя ще излезе рано или късно. В България нормално става късно ", съобщи евродепутата от ПЕС пред БНР.

Държавното обвиняване за повторно желае снемането на депутатския имунитет на Йончева поради следствието против нея за пране на пари през офшорна компания, обвързвана с КТБ.

Прокуратурата изиска позволение от Народното събрание против Йончева да стартира наказателно произвеждане. След като беше определена за евродепутат обаче, тя още веднъж закупи отбрана от правосъдно гонене.

Във връзка с повдигнатите й обвинявания настоящият тогава основен прокурор Сотир Цацаров изиска през ноември 2018 година имунитета на шестима депутати, измежду които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки. Веднага след оповестението на информацията депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов съобщи в коридорите на Народното събрание, че се отхвърля от имунитета си. Последва го Йончева, която пък дефинира дейностите на прокуратурата като политическо гонене.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР