Европейският парламент прие с голямо мнозинство регламента за цифровия сертификат

...
Европейският парламент прие с голямо мнозинство регламента за цифровия сертификат
Коментари Харесай

ЕП прие регламента за цифровия COVID сертификат |

Европейският парламент одобри с огромно болшинство регламента за цифровия документ за COVID-19 за жители на Европейски Съюз и на трети страни, заяви БНР.

Сертификатът ще бъде издаван гратис от националните органи в дигитален или книжен формат и ще има QR код. Той ще удостоверява, че лицето е имунизирано против COVID-19, разполага със неотдавнашен негативен резултат от изработен тест или се е възстановило от вируса.

Общата рамка на Европейски Съюз ще подсигурява, че документите са оперативно съвместими и могат да се ревизират в целия Съюз. Системата би трябвало да се ползва от 1 юли за интервал от 12 месеца.

Страните-членки няма да могат да постановат спомагателни ограничавания за пътешестване на притежателите на документи като карантина, самоизолация или осъществяване на тест, „ в случай че те са нужни и пропорционални за запазване на публичното здраве “.

Мерките би трябвало да бъдат обявени по опция 48 часа авансово на другите страни и на Комисията, а обществеността да е осведомена 24 часа по-рано.

Страните членки се предизвикват да обезпечат необятно налично тестване на допустими цени. Всички те би трябвало да одобряват документи за имунизация, издадени в други страни членки - за ваксини, позволени от Европейската организация по медикаментите.

Страните членки ще решат дали да одобряват документи за други ваксини.

За да влезе в действие, решението би трябвало да бъде признато от Съвета на Европейски Съюз и оповестено в Официалния вестник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР