Европейският парламент обяви, че неговият ръководител Роберта Мецола е започнала

...
Европейският парламент обяви, че неговият ръководител Роберта Мецола е започнала
Коментари Харесай

ЕП спешно снема имунитета на двама евродепутати заради "Катаргейт"

Европейският парламент разгласи, че неговият началник Роберта Мецола е почнала " незабавна процедура " за снемане на имунитета на двама евродепутати в разгара на корупционния скандал, обвързван с Катар, съобщи БГНЕС. Парламентът не съобщава имената на депутатите. Но източници, осведомени с следствието на белгийските правоприлагащи органи по обвиняванията в рушвет, са декларирали пред Агенция Франс Прес, че това са италианският евродепутат Андреа Козолино и белгийският Марк Тарабела.

Припомняме, чеизбухна в средата на декември 2022 година, когато заместник-председателят на Европейския парламент Ева Кайли и още трима души бяха задържани под стража в Брюксел, като и на четиримата бяха повдигнати обвинявания за корупция, обвързвана с Катар. Полицията в Белгия проверява обвиняванията, че хора, работещи от името на домакина на Световното състезание по футбол Катар, са плащали големи подкупи на европейски политици, с цел да повлияят на политиката на Брюксел. От арестуваните, измежду които и бившият евродепутат Пиер-Антонио Панцери, ръководител на неправителствената организация " Борба против безнаказаността ", само Кайли имаше имунитет. В момента, където ще остане най-малко до 23 януари.

Евродепутатите, за които е стартирала процедура по снемане на имунитета, са от групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, от където бе и Кайли. Андреа Козолино направи изказване преди време, в което изрично отхвърли всички обвинявания в корупция против него и изрази подготвеност да окаже цялостно подпомагане на белгийската правосъдна система, с цел да потвърди невинността си. Той добави, че за тази цел е " подготвен да се откаже от гаранциите на парламентарния имунитет ".

В качеството си на евродепутат Козолино е бил ръководител на парламентарната делегация за връзки с страните от Магреба, има близки персонални връзки с няколко лица, забъркани в " Катаргейт ". Той е наел Франческо Джорджи - някогашен асистент на Пиер-Антонио Панцери и сегашен сътрудник на Кайли, като парламентарен помощник.

Самият  от държавното управление на Катар и категорично замеси в абсурда както Панцери и Козолино, по този начин и сегашния белгийски евродепутат Марк Тарабела. Тарабела, чийто дом беше обискиран, съобщи, че е " решил да се отдръпна в границите на групата на социалистите и демократите ". Тарабела се отдръпна и от състава на делегацията на Парламента за връзки с Арабския полуостров. 

 

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР