Европейският парламент може да прати у нас специална група, която

...
Европейският парламент може да прати у нас специална група, която
Коментари Харесай

Пратеници на ЕП ще проверяват харченето на европари в България


Европейският парламент може да прати у нас специфична група, която да ревизира на място по какъв начин се усвоява европейският бюджет.

Предложението идва от ръководителя на комисията на Европейския парламент по бюджетен надзор Моника Холхаймер. По думите й евродепутатите биха желали да се уверят в вярното потребление на европейските средства и в потребността от законодателни промени, с цел да се избегнат злоупотреби. От известно време сме загрижени, че може да има измами със средства от Европейски Съюз и интервенция от непознати страни като Русия и Турция, добави тя.

В изявленията на представителите на парламентарни групи ЕНП съобщи, че без значение кой ръководи, подозренията за злоупотреби би трябвало да бъдат разследвани. Според тази парламентарна група постоянно българската проведена престъпност се насочва към асимилиране на средства за земеделие, написа Българска телеграфна агенция.

Социалистите и демократите показаха образци за открити нарушавания у нас от последните месеци и приканиха за следствия и търсене на отговорност. Зелените прибавиха, че публичните поръчки в нашата страна се печелят от стеснен кръг компании без съревнование и попитаха по какъв начин Съединени американски щати, публицисти и българите виждат това, което Европейската комисия не вижда.

Българите имат възприятието, че от европейските средства се облагодетелстват близки до държавното управление кръгове, съобщи евродепутатът Цветелина Пенкова (БСП/СД).

Представители на Европейска комисия оповестиха, че след оповестението на глобите от Съединени американски щати неотложно са поискали инспекция дали засегнатите получават средства от Европейски Съюз. Българските управляващи са ревизирали и са дали отговор негативно.

От комисията означиха, че българската система за инспекция на подозрения за злоупотреби с европейския бюджет работи добре и това е доказано в оценка на Европейската счете палата. От отдела на Европейска комисия по земеделие разясниха, че в последните три години у нас са осъществени 13 инспекции. Представител на отдела уточни, че във връзка така наречен " къщи за посетители " се чака решение дали ще бъдат възстановявани средства от българския държавен бюджет, или парите ще бъдат върнати от притежателите на погрешно финансираните от Европейски Съюз парцели.

Представител на ОЛАФ заяви, че за предходната година службата е предложила на българските управляващи дейности по седем случая на нарушавания за общо 35 милиона евро от Европейски Съюз.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР