Европейският парламент гласува България и Румъния да влязат в Шенген

...
Европейският парламент гласува България и Румъния да влязат в Шенген
Коментари Харесай

ЕП гласува за влизане на България и Румъния в Шенген до края на 2023 г.

Европейският парламент гласоподава България и Румъния да влязат в Шенген до края на 2023 година, заяви Екологичен потенциал на формалния си уебсайт.

Евродепутатите приканват Съвета да утвърди присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно пътешестване до края на 2023 година

Европейският парламент още веднъж ще гласоподава резолюция в поддръжка на приемането на България и Румъния

В резолюция, призната в сряда с 526 гласа „ за “, 57 гласа „ срещу “ и 42 „ въздържал се “, Народното събрание акцентира, че и двете страни към този момент са изпълнили нужните условия, с цел да бъдат признати в Шенген, показват от Екологичен потенциал.

Решението на Съвета да отхвърли кандидатурата на двете страни за Шенген през декември 2022 година „ без да показа каквато и да е правна аргументация, обвързвана с критериите за присъединение “, е почтено за жалост, сподели Народното събрание. Разширяването на Шенгенското пространство е в интерес на Европа.

Пространството обгръща над 4 милиона квадратни километра и население от близо 420 милиона души

Евродепутатите подчертаха още, че всички страни членки на Европейски Съюз имат право да влязат в Шенгенската зона, откакто изпълнят условията.

Фактът, че Румъния и България към момента са отвън зоната за безвизово пътешестване, обременява обществено и стопански бизнеса и популацията на двете страни. Това е въпрос на битка с дискриминирането и определяне на равнопоставеност, защото жителите на България и Румъния са изправени пред спомагателни разноски, бюрократични компликации и други проблеми, когато пътуват спрямо сътрудниците си - членки на Шенген.

Европейските депутати още веднъж ще гласоподават резолюция за приемането на двете страни преди края на 2023 година

Закъсненията на граничните пунктове, с които се сблъскват румънци и българи, могат да продължат от няколко часа до даже ден, в съпоставяне със приблизително 10 минути без вътрешни гранични инспекции, което също утежнява изискванията на работа на водачите на камиони.

От Екологичен потенциал показват, че сега всички страни членки на Европейски Съюз като се изключи България, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенската зона за свободно пътешестване, която включва също страни отвън Европейски Съюз Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. 

Трябва да се работи за доверието към България, сподели Николай Денков в Брюксел

Европейската комисия оцени, че България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенген, а Европейският парламент неведнъж е подкрепял присъединението им, последно в резолюция от 5 октомври 2022 година и спор от 14 декември 2022 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР